ZEHRA DEĞİRMENCİ / SİBEL KAHRAMAN
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi ve Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, “Ne yazık ki bazı kurban pazarlarında şap hastalığına rastlandığına dair artık bilgiler kesinleşti. Şu anda Bursa’da iki tane hayvan pazarı iki kurban pazarı kapatıldı… İnsanlar için çok riskli değil ama çok riskli olan başka hastalıklar var. Bu nedenle ben mutlaka veteriner hekim onaylı hayvanları satın almalarını tekrar tekrar öneriyorum” dedi. Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız ise Tarım İl Müdürlüğü ve ilçe müdürlüklerinin durumu kontrol altına aldığını ifade etti.
28 Haziran’da başlayacak olan Kurban Bayramı öncesi kurban pazarları hareketlenirken, Bursa’daki kurban pazarlarından şap vakaları yaşandığı ortaya çıktı. Mart ayında hayvanlarda şap vakalarının ortaya çıkmasının ardından koruyucu tedbirler alındığını söyleyen Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi üyesi ve Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, bu tarihten itibaren hayvan hareketlerinin kısıtlandığını ve 14 buçuk milyon civarında aşı yapıldığını söyledi. Veteriner hekim imzası olmadan ve aşısı bulunmayan hayvanların hareketine izin verilmemesine rağmen şap hastalığına dair bulguların ortaya çıktığını söyleyen Baysal, “Fakat ne yazık ki bazı kurban pazarlarında şap hastalığına rastlandığına dair artık bilgiler kesinleşti. Şu anda Bursa’da iki tane hayvan pazarı iki kurban pazarı kapatıldı” dedi.
“BAYRAMA SADECE DİNİ YÖNDEN DEĞİL, BİLİMSEL YÖNDEN DE BAKILMALI”
Şapın ortaya çıktığı mart ayından itibaren Bursa’da aşılamaların tamamen bittiğini ve sürecin iyi ilerlediğini söyleyen Baysal, şunları söyledi:
“İki farklı aşılama yapıldı. Bir normal şap hastalığına karşı rutin aşılamalar bir de SAP-2 virüsüne karşı yapıldı. Bursa’da da bu aşılamalar bitmişti tamamen SAP-2 virüsüne karşı. Sanıyorum izin verilen hayvan hareketleri nedeniyle Bursa’da şimdi şapı görüyoruz. Burada tabi şunu vurgulamam gerekiyor aslında bu Kurban Bayramı’na özel. Tabii ki kurban dini vecibe ve inanan herkes bu görevini yerine getirmek istiyor fakat bu Kurban Bayramı’nda şap hastalığı hala ülkedeyken hayvan hareketlerine izin verilmemesi, yetiştiricilerin eğer varsa bir zararlarının karşılanması bu sürecin bu şekilde geçirilmesi gerekliydi aslında bilimsel olarak. Tabi kurban komisyonları Türkiye’de ne yazık ki meslek odalarının içine dahil edildiği bir süreç değil. Biz bunu da defalarca dile getirdik. Belki de sadece dini yönden bakılmasaydı Kurban Bayramı’na, bilimsel bir yönü olduğu, sağlıkla ilgili yönü olduğu da düşünülseydi belki bu süreci burada böyle yaşamayabilirdik. Hayvan hareketlerine izin verilmeyebilirdi. Şimdi yetiştiriciler böyle de zor durumda kaldılar. Tabi halk da zor durumda kaldı.”
SATIN ALINACAK KURBANLARDA VETERİNE HEKİM ONAYI GEREKLİ
Yurttaşların veteriner hekim kontrolünden geçmiş ve onlar tarafından onay verilmiş hayvanları alması gerektiğini vurgulayan Baysal, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu sadece şap için geçerli değil. Hayvan hastalıkları çok fazla. Hayvansal gıdayla bulaşan hastalıklar çok fazla. Kurbanlık olarak değerlendirilen hayvanların her zaman zaten bir hastalık taşıma riski var şap dışında da. Kaldı ki şap zaten insan için çok riskli bir hastalık değil bu arada. Onu da belirtmiş olayım. Hayvanların kendi arasında bulaşıcılığı çok fazla. Yani ekonomik yönden aslında ve hayvan refahı yönünden çok sıkıntılı bir hastalık. İnsanlar için çok riskli değil ama çok riskli olan başka hastalıklar var. Bu nedenle ben mutlaka veteriner hekim onaylı hayvanları satın almalarını tekrar tekrar öneriyorum.”
“RİSKİ MİNİMUMA İNDİRMEK İÇİN ETLER 70 DERECENİN ÜZERİNDE PİŞİRİLMELİ”
Şap hastalığına sahip hayvanlarda klinik belirtilere hemen rastlandığını ve hayvanların hastalıklı görüntüsünün de gözle görülebileceğini söyleyen Baysal, yurttaşları şu konularda uyardı:
“Şap insanlar için yüksek riskli bir zoonotik hastalık değil. Yarım saatten fazla, 70 derecenin üstünde pişirilmiş etler tüketildiğinde risk minimuma indirilmiş oluyor ama tabi sağlıkta her şey iki kere iki dört değil her zaman. Yine de diyelim hastalık şekillendi, insanlarda çok hafif seyrediyor şap hastalığı. Çok ciddi bulgulara bugüne kadar rastlanmamış ama her zaman söylüyoruz, yine de sağlıklı olanı tüketmekte fayda var.”
“HASTALIK KONTROL ALTINDA”
Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız ise Tarım İl Müdürlüğü ve ilçe müdürlükleriyle konuya dair irtibat içerisinde olduklarını söyleyerek sürece dair şu bilgileri verdi:
“Hayvan pazarları ve kurban pazarlarında şap hastalığından dolayı bir şikayet bize gelmedi. Sadece bize gelen şikayetler üzerinden şap hastalığı bulunduğunu söylediler ama tarım il müdürlükleri ve ilçe müdürlükleriyle görüştük. Bütün kurban pazarları, Alaaddinbey Kurban Pazarı, İsa Bey Kurban Pazarı, Osmangazi’ye bağlı kurban pazarları tamamen kontrol altına alınmıştır. Yani şu anda tarım ilçeler, tarım il müdürlüğümüz talimatıyla kesinlikle şap hastalığındaki tedbirlerin hepsi alınmıştır. Şap hastalığı vardır, olabilir ama tam net belli değil. Bilinene göre İnegöl’de görüldüğü söyleniyor, bir de bazı mezbahane ve kesim yerlerinde ama şu anda kurban pazarlarında olmadığı belli. Ama bunu Tarım İl Müdürlüğü, ilçe müdürlükleriyle beraber kontrol altına aldılar. Biz de bu konuda çalışmalarımızı yapıyoruz. İnşallah Kurban Bayramı’ndan böyle bir sıkıntı yaşamadan atlatacağız.”
Şap hastalığı için her yıl iki kere aşı yapıldığını kaydeden Yıldız, tıpkı insanların mevsim geçişlerinde grip olması gibi hayvanlarda da şap hastalığı gözlemlendiğini, bunun da aşı çalışmalarıyla önlenebildiğini söyledi. Yıldız, kurban alımı sırasında yurttaşların hayvanların kulaklarının kopuk olmaması, ayağında bir sakatlık olmaması, yaraların olmaması, gözünün kör olmaması konularına dikkat edilmesi ve şüpheli durumlarda da kurban pazarlarında bulunan veteriner hekimlere başvurulması gerektiğini ifade etti.
Bir yanıt yazın