Türkiye’de Açlık Sınırı 27 Bin TL'yi Geçti

Türkiye’de Açlık Sınırı 27 Bin TL'yi Geçti
Türkiye’de açlık sınırı ile ilgili yapılan yeni bir araştırmada sınırın arttığı görüldü. Açlık sınırı 27 bin TL’yi aştı.

Türkiye’de açlık ve yoksulluk sınırındaki hızlı tırmanış devam ediyor. Türk-İş tarafından açıklanan rakamların ardından yeni araştırma BES AR’dan geldi. BES-AR araştırması Türkiye’de geniş yer buldu.

Açlık Sınırı 27 Bin 270 TL Oldu

BES AR tarafından yapılan Eylül ayı araştırmasında açlık sınırının 27 bin 270 TL olduğu belirtildi. Yoksulluk sınırı da 72 bin 651 TL olarak belirlendi. Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR) araştırması sonrasında yapılan bu açıklama gündemde bomba etki yarattı. 4 kişilik bir memur ailesi üzerinden yapılan bu hesaplamalarda yüksek limitler dikkatlerden kaçmadı. BES-AR’a göre bir memur ailesinin sadece sağlıklı beslenmesi için 27 bin 270 TL harcaması gerekiyor. İhtiyaçlarını karşılayabilmesi adına ise 72 bin 651 TL gerekiyor.

Yüksek enflasyon nedeniyle gıdada yaşanan yüksek artış, yoksulluk ve açlık sınırının da artmasına neden oldu. Sağlıklı beslenmesinin günlük maliyeti 890 TL’ye ulaştı. Asgari ücret 2024 yılında açlık sınırının altında kalırken aradaki büyük fark dikkatlerden kaçmadı. Kamu emekçilerinin maaşlarının yüzde 80’i ise

BES-AR, sağlıklı beslenmenin maliyetinin günlük 890 lirayı geçtiğini, asgari ücretin 2024 yılında da açlık sınırının altında kaldığını kaydetti. BES-AR, kamu emekçilerinin barınma ihtiyacını karşılamak için neredeyse maaşlarının yüzde 75-80’ini kiraya ödemek zorunda kaldığını belirtti.