Türkiye'de Dolar Nasıl Sabit Tutuluyor?
Mahfi Eğilmez yayınladığı blog yazısı ile gündeme dair bilinmeyenleri anlattı. Uzman isim piyasa katılımcılarının enflasyon tahminlerinin neden reel sektör ve hane halkının beklentilerinden düşük kaldığına dair bir soruyu yanıtlarken, tarafların çıkarlarının bu durumu şekillendirdiğine dikkat çekti: "Para piyasası katılımcıları, ekonomiyi olduğundan iyi göstererek kendi mallarını cazip kılmaya çalışıyor. Reel sektör, zamlarını haklı göstermek, hane halkı ise yüksek ücret zammı almak için enflasyon tahminlerini yüksek tutuyor."
Türkiye'de Dolar Nasıl Sabit Tutuluyor?
Dolar kurunun nasıl sabit tutulduğuna dair de açıklama yapan Eğilmez, Merkez Bankası’nın döviz alım-satım politikalarına değindi. Başlangıçta Merkez Bankası’nın dolar satarak kuru baskıladığını belirten Eğilmez, döviz bozdurup TL’ye geçen yatırımcıların piyasadaki doları artırdığını, bu durumun kur üzerinde doğal bir baskı oluşturduğunu ifade etti.
"Bu süreçte Merkez Bankası, rezervlerini güçlendirmek için dolar alımı yaparak kuru yeniden sabit tutuyor. Ancak bu mucize gibi görünen çözüm sonsuza dek sürdürülemez." diyerek durumu değerlendiren Eğilmez'e göre bu durumun sürdürülebilirliği yok. Eğilmez, Türk Lirası faiz oranlarının döviz faizi gibi algılanmasını ise şu örnekle açıkladı: "10.000 dolarını TL’ye çeviren bir kişi, yıllık %40 TL faiziyle yılsonunda 14.000 dolara ulaşabiliyor. Böylece TL faizi, dolar faizi gibi işliyor. Bu durum, kurun sabit tutulmasıyla mümkün oluyor."