Belediyelerin Kısırlaştırma Oranları Gerçeği Ortaya Çıkardı

Belediyelerin Kısırlaştırma Oranları Gerçeği Ortaya Çıkardı
Türkiye’de sokak hayvanlarıyla ilgili tartışmalar devam ederken belediyelerin kısırlaştırma oranlarında şok gerçekler ortaya çıktı. İşte detaylar.

Türkiye’de sokak hayvanlarının uyutulmasına kadar kapsamlı bir düzenlemeye gidilmişti. Bu tartışmaları beraberinde getirirken hayvanların kısırlaştırılması yoluyla mücadele edilebileceği itirazı gelmişti. Hükümet kanadından yapılan açıklamada 20 yıllık süreçte kısırlaştırma yoluyla bir sonuca ulaşılamadığı ve bu yolun etkin bir yol olmadığı iddia edilmişti. Şimdi ise yapılan yeni araştırmalar belediyelerin kısırlaştırma konusunda etkin bir mücadele sergilemediği ortaya çıkarıldı. Yüzde 70 oranlarda olması gereken kısırlaştırma oranları Türkiye’de yüzde 8.5 olarak tespit edildi.

Hayvan Kısırlaştırmada İdeal Hedef Yüzde 70

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yapılan açıklamalarda kısırlaştırmada yüzde 70 oranına ulaşılması gerektiği belirtildi. Bu orana altı ay içerisinde ulaşılması gerektiğini belirten Bakan Yumak, Türkiye genelinde 4 milyon sokak hayvanı olduğunu da aktardı. Ancak büyükşehirlerde dahi düşük kalan kısırlaştırma oranları dikkatlerden kaçmadı. Bakan Yumak’ın açıklamaları şöyle;

“Bilimsel verilere göre, başıboş köpeklerin çoğalmalarının kontrol altına alınabilmesi, bir sene içinde toplam sayının yüzde 70’inin kısırlaştırılması ile mümkün.”

3 büyükşehirde 2023 yılında yapılan kısırlaştırma oranları şöyle;

  • İstanbul’da 128 bin 900 hayvanın 42 bin 569’u kısırlaştırıldı. (Yüzde 33)
  • Ankara’da 90 bin hayvanın 20 bin 971’i kısırlaştırıldı. (yüzde 23,3)
  • İzmir’de 450 bin hayvanın 26 bin 258’i kısırlaştırıldı. (yüzde 5,84)

Bu oranlar çok düşük olduğu gibi TBMM raporunda Türkiye’deki son 20 yıllık süreç açık bir şekilde paylaşıldı. Buna göre Türkiye’de son 20 yıl içerisinde 342 bin 879 hayvan kısırlaştırıldı. Bu da 4 milyon hayvan sayısına göre yüzde 8.5 oranına ulaşıldığını gösteriyor.