Türkiye’deki İnsan Ömrü Belli Oldu!

Türkiye’deki İnsan Ömrü Belli Oldu!
Türkiye’deki ortalama yaşam süresi açıklandı. Araştırma ile yaşam süresinin en uzun ve en kısa olduğu iller de açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan yeni açıklamada 2021 ile 2023 yılları arasındaki yaşam sürelerine dair veriler paylaşıldı. Türkiye genelinde ortalama yaşam süresi 77,3 olarak açıklandı. Ancak bazı illerde bu süre ortalamanın oldukça üzerinde.

Ortalama Yaşam Süresi Düştü!

TÜİK’in araştırmasında dikkat çeken detaylardan birisi de yaşam süresinin düşmesi oldu. 2020 ile 2022 yıllarını kapsayan araştırmada ortalama yaşam süresi 77,5 olarak açıklanmıştı. 2021 ile 2023 yılları arasında ise bu oran 77,3’e gerilemiş oldu. Raporda cinsiyetlere göre de detaylara yer verildi. Buna göre erkeklerde bir önceki dönemde 74,8 olan süre son raporda 74,7’ye düştü. Kadınlarda ise 80,3 olarak açıklanan yaşam süresi 80 yıla geriledi. Tüm zamanlarda kadınların yaşam sürelerinin erkeklerden uzun olma geleneği de devam etti. son yılda ise kadınlarla erkekler arasındaki fark 5,3 oldu.

Yaşam Süresi En Yüksek İl Tunceli, En Düşük İl Kilis

İllere göre yaşam sürelerinin dağılımında ise yaşam süresinin en yüksek olduğu il Tunceli olarak açıklandı. En düşük il ise Kilis olarak kayıtlara geçti. Tunceli’de yaşam süresi 80,8 olarak açıklandı. Tunceli’yi takip eden iller ise 79,7 yıl ile Şırnak ve Mardin oldu. Yaşam süresinin en düşük olduğu il ise 76,1 süresine sahip Kilis oldu. Kilis’i takip eden iki il ise 76,2 yıl ile Gaziantep ve 76,8 yıl ile Adana.

Raporda eğitim süresi ile yaşam süresinin doğrudan ilgili olduğu, eğitim arttıkça yaşam süresinin de arttığı ifade edildi.