Türkiye’de La Nina Dönemi Başlıyor!

Türkiye’de La Nina Dönemi Başlıyor!
Türkiye’de El Nino’nun etkisinden çıkacak. Sonbaharda La Nina etkisini gösterecek. İşte detaylar.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yeni hava tahminleri paylaşıldı. Uzun bir süredir El Nino’nun etkisinde olan Türkiye’de yeni dönem itibariyle La Nina’nın etkili olacağı belirtildi. Yağışlarda değişiklik olmasına neden olacak hava olayıyla ilgili olarak uzmanlardan değerlendirmeler geldi.

Türkiye’de Yeni Dönem Başlıyor

La Nina etkisindeki Türkiye’de hava durumunun nasıl olacağı, hava sıcaklıkların hangi seviyelerde olacağı merak ediliyor. Son yıllarda mevsimlerin kayması, farklı hava olaylarının görülmesi nedeniyle bu sonbaharda yağışlar merak ediliyor. Eylül ayında yağışlar beklenilenin altında gerçekleşti. La Nina döneminde sıcaklıklarda düşüş yaşanması beklense de Türkiye’de bu durum şu ana kadar yaşanmadı. Zira El Nino sıcak hava dalgasını temsil ederken La Nina tam ters soğuk havaların etkili olacağını gösteriyor. En sıcak yaz ayının yaşandığı Türkiye’de kuraklık gibi pek çok sorun baş göstermiş durumda.

Türkiye’de La Nina Etkileri Neler Olacak?

Pasifik Okyanusu’ndan gelen rüzgarlar ile birlikte etkili olan La Nina, bu dönem Türkiye’de görülmeyecek. Ancak dolaylı bir etkinin yaşanacağı belirtliyor. Bu kapsam dahilinde ise kelebek etkisi olarak tabir edilen soğuk hava dalgaları ile mevsim normallerine düşecek soğukluklarda 2-3 derecelik azalma yaşanabilir.

Ancak La Nina ile birlikte Türkiye’de yaygın olarak gürültülü fırtınalar yoğun olarak görülecek. Önümüzdeki haftalarda İstanbul ve çevresi, Balkanlardan gelecek soğuk hava etkisinde olacak. Uzmanlar tarafından yapılan tahminlerde ise hava durumuyla ilgili olarak “Eylül ayı alışıldık yağış düzeninden sapma gösteriyor; bölgesel ve yerel şiddetli yağışlar ile gök gürültülü fırtınaların etkisi artıyor. Önümüzdeki günlerde İstanbul ve çevresinde, Balkanlar üzerindeki alçak basıncın etkisiyle soğuk hava gelmesi bekleniyor. Trakya, Marmara, İç Anadolu’nun kuzey kesimleri, Karadeniz ve Ege’nin iç kesimlerinde, ayrıca Doğu Anadolu’nun kuzeyinde aralıklı yağışlar ve hava sıcaklıklarında düşüş görülecek.” denildi.