Bayramda yola çıkacak vatandaşlar nelere dikkat etmeli: Uzmanından tavsiyeler
Yıl içinde yaşanan ölümlerin büyük kısmının trafik kazaları nedeniyle meydana geldiğini belirten Bektaş bayramın yasa dönüşmemesi için sürücülerin öfkelerine hâkim olması gerektiğini kaydetti.
"Sürücülerin saygılı ve sabırlı olmaları gerekir"
Bayramların yasa dönüşmemesi için sabırlı olunması gerektiğini dile getiren Bektaş, "Dokuz günlük bayram tatilinden dolayı trafik yoğun bir sürece girecektir. Trafikte yoğunluğun yaşanmaması için sürücülerimizin trafikte öfkelerine hâkim olmaları, saygılı ve sabırlı olmaları gerekmektedir. Bizler özellikle sürücülerimizin yola çıkmadan önce en 4 veya 5 saat dinlendikten sonra yolculuk yapmaları gerektiği inancındayız. Öfkeli olan insan sadece kendine değil etrafına da zarar verecektir. İnsanlarımız saygı ve nezaketi elden bırakmamalıdır. Özellikle havaların sıcak olması nedeniyle insanlarımız da tahammül sınırlarının düştüğü görülmektedir. Hoş görülü ol ki sana da öyle davranılsın fikri bizde hâkim olmalıdır." ifadelerini kullandı.
'Trafikte sabır acıdır ama meyvesi tatlıdır'
Bektaş araç kullanacak kişilerin gün aşırı yola devam etmelerinin çok büyük sorunlara neden olabileceğini belirterek, "Trafikte sabır acıdır ama meyvesi tatlıdır. Düşüncesini hiçbir zaman akıldan çıkarmamak gerekiyor. Ticari araç kullanan sürücülerimiz 9 saatten fazla araç kullanmamalıdır. 9 saatten fazla araç kullanan sürücülerimiz bilmelidirler ki yorgunlukla birlikte büyük sorunlar meydana gelecektir. 9 saat araç kullanan sürücülerin 4 buçuk saat sonra en az bir saat molla vermeleri gerekmektedir. Bu molla süresinde araç dışına çıkarak beyne bol miktarda oksijen gitmesi sağlanmalıdır. Yollarda yemek yenilecekse yağlı yemekler yenilmemelidir. Yağlı yemekler sürücünün uyukusunu getirir. Uykusuz, dalgın ve yorgun bir şekilde araç kullanan sürücüler beraberinde büyük trafik kazalarına sebep olmaktadırlar." dedi.
"Acemi desinler ama rahmetli demesinler"
Bektaş, "Uykusuz ve yorgun araç kullanma çok tehlikeli olduğundan, yola çıkarken çok dikkatli olunmalıdır. Kesinlikle alkollü araç kullanılmamalıdır. Bu şekilde araç kullan kişilerin yeni yasaya göre ehliyetlerine derhal el konulmaktadır. Kamuya ait ortak alalara zarar verilmemesi gerekmektedir. Özellikle yük taşıyan kamyonların belirlenen sınırın üzerinde yük taşıması halinde yollarda, özellikle virajlarda oluşan tümsekler nedeniyle savrulan araçlar kazaya neden olabilmektedir. Yola çıkarken geç kaldı, acemi desinler ama rahmetli demesinler." şeklinde konuştu.
"Adab-ı muaşeret kurallarına tüm sürücülerimiz riayet etmelidir"
İnsanların görgü kuralları çerçisinde trafikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Bektaş, "Adab-ı muaşeret dediğimiz temel görgü kurallarına tüm sürücülerimiz riayet etmelidir. Trafik kurallarına ceza yememek için değil can güvenliğimiz için uymalı ve araca biner binmez emniyet kemerimizi takmalıyız. Emniyet kemerli kesinlikle yola çıkmayınız. Trafikte hız kurallarına mutlak riayet edelim. Karayollarında trafiği en çok tehlikeye düşüren 'hummalı sürüş' dediğimiz zikzak yaparak araçlar arasında hareket ederek ilerlemeden, ani fren ve ani kaçışları kesinlikle tasvip etmiyoruz. Bu durumdan sakınmalı ve trafiği tehlikeye koymamalıyız. Bizler için konulan kurallara uyarsak trafik kazaları yaşanmaz. Bu kurallar tüm insanlar için konulmuştur. Trafik kazalarında yardımlaşmaktan da kaçınmamalıyız. Yolda ihtiyacı olan insanlarımıza yardım etmeliyiz." dedi. (İLKHA)