TESK Genel Başkanı Palandöken: Kör bıçaklar hem paramızı hem de deriyi zayi eder

TESK Genel Başkanı Palandöken: Kör bıçaklar hem paramızı hem de deriyi zayi eder
Derinin doğru kesilmesi kadar iyi tuzlanmasının da önemli oluğunu söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kurbanların ekonomik ve dini açıdan israf olmamasının altını çizdi....

Ülkemizdeki yüzde 30’luk deri israfının ekonomiye kazandırılması gerektiğini vurgulayan Palandöken, kör bıçakların hem parayı hem de deriyi zayi edeceğini söyledi.

Kurban kesiminde kurbanların ziyan olmaması için kullanılacak bıçakların kör olmaması gerektiğine dikkati çeken Palandöken, “Hem kurbana eziyet etmemek hem de derileri ziyan etmemek için kurban kesilen bıçakların kör olmaması çok önemli. Merdiven altı uzak doğu ucuz bıçaklarından kesinlikle kullanılmamalı. Aynı zamanda derilerin iyi tuzlanması da korunması için önemli. Ülkemizdeki derilerin yüzde 30’u israf ediliyor. Hem ekonomi hem de manevi olarak bu büyük bir kayıp. Derilerimizi ziyan etmemeye özen gösterelim. Bıçaklara, tuzlamaya, saklama koşullarına dikkat edelim” dedi.

“Deri ihracatındaki hedefler sekteye uğramamalı”

Kurban derilerinin ülke ekonomisine katkısına değinen Palandöken, “Deri sanayimiz yıllık ortalama olarak 6 milyon büyükbaş, 50 milyon küçükbaş hayvan derisine ihtiyaç duyuyor. Kurban bayramları da bu sektör için ayrı bir önem taşıyor. Yıllık deri ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu oluşturan kurbanlarımızın ekonomiye kazandırılması çok önemli. Tekstilden mobilyaya, ayakkabıdan cüzdan ve kemere kadar geniş bir kullanım alanıyla ülke ekonomisine yaklaşık 3 milyar TL’lik katkı payı oluşturuyor. Bu yılın ilk 4 ayında 690 milyon dolarlık ihracat yapan işlenmiş deri sektörümüzün hedefleri sekteye uğramamalı. Kurbanlarımızın derilerinin iyi korunması, kesilmesi, saklanması ihracat ve ithalatımız için çok önemli” ifadelerini kullandı.

“Deri aynı zamanda geri dönüşüm ürünüdür”

İşlenemeyen ham derilerin doğa için zararlı olduğunu belirten Palandöken, “Derinin kesim, yüzüm ve korunması hem kolay bir alıcı bulması hem de ekonomiye kazandırılması için çok önemli. Ülkemizde kesilen hayvanların yüzde 30’unun derisi yanlış kesim ve iyi muhafaza edilmemekten kaynaklı israf ediliyor. Buda milli servetten yüzde 30’luk bir kayıp demek. Bu kaybın önüne geçmek için kurbanları keserken işi profesyonel ellere emanet etmek gerekli. Profesyonel ellere emanet edilen kurbanlar sayesinde çevre kirliliğinin de önüne geçilir. Deri katma değeri çok yüksek bir ham madde. Dış ticaret açığının kapanmasında önemli bir rol oynuyor. Güvenilir kasaplarımıza hayvanlarımızı emanet edebiliriz” şeklinde belirtti. (İLKHA)