Bayram öncesi yolculukta araç bakımları ihmal edilmemeli
Kurban Bayramı'nı başka şehirlerde veya yakınlarıyla geçirmek isteyenlerin en zorlu süreçlerinden biri olan yolculuk aşamasında gerek kullanılacak araçların bakımı gerek yol trafik durumu ve gerekse hava koşullarından kaynaklı olabilecek olumsuzlukları minimuma indirgenmesi hususunda ilgili kurum veya birimlerce tedbirler alınıyor.
Seyahat edeceklerin sağlıklı bir şekilde yolculuklarını yapabilmeleri, herhangi bir aksi durumda karşılaşmamaları için sürücülerin dikkat etmesi gereken hususları aktaran sürücü kursu uzman eğitmeni Cihan Akyüz, araç bakımından trafik kurallarına, kullanılacak güzergahlardan hava durumu koşullarına kadar birçok ayrıntıyı ele alarak sürücülere tavsiyelerde bulundu.
"Hız felakettir, bayramımız kabusa dönüşmesin"
Yolculuk öncesi aracın gerekli bakımlarının yapılması gerektiğini belirten Akyüz, "Seyahate çıkmadan aracımızın tüm kontrollerini yapmamız gerekir. Bunlar; lastik basınçlarının kontrolü, fren disklerinin bakımı ve yağ durumunu gözden geçirmektir. Özellikle uzun yolculuğa çıkan sürücülerimiz belli süre aralıklarla dinlensin ve uykuları varsa uyusunlar." dedi.
Hız kontrolüne vurgu yapan Akyüz, "Bilindiği üzere bayram öncesi vatandaşlardan kimileri tatile çıkmak üzere yer değişikliği yapıyor. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken hususlara değinmek gerekirse bunların başında hız gelmektedir. Hız felakettir. Ne yazık ki haberlerde bayram sevincimizin kabusa dönüştüğünü görebiliyoruz. Özellikle ana ve tali yollarda hız tabelalarına dikkat etmemiz gerekir. Gerekirse yarım veya bir saat geç gidelim fakat bu Kurban Bayramı'nı mutlu bir şekilde ailemizle beraber geçirelim." ifadelerini kullandı.
"Emniyet kemeri takmadan trafiğe çıkmayalım"
Seyahat süresince trafiğin yoğun olduğu güzergahlardan ziyade biraz daha sakin istikametlerin kullanılmasını öneren Akyüz, "Teknolojinin gelişmesiyle beraber harita uygulamalarından hangi yolun seyrek olduğunu öğrenerek o güzergahı kullanabilirler. Bayram sürecinde özellikle ışıklarda trafik yoğun olabiliyor. Burada sabırlı, birbirimize biraz daha saygılı olmamız gerekir. Dikkat etmemiz gereken hususlardan biri de emniyet kemeridir. Bunu asla ihmal etmemeliyiz. Kimi sürücülerin kendilerine olan özgüveninden veya sıcaktan sıkıldığından dolayı emniyet kemeri takmak istemese de kendilerinden ricamız 'emniyet kemeri takmadan trafiğe çıkmayalım'." şeklinde konuştu.
Klimaların kullanım aralığına da değinen Akyüz, "Yolculuk öncesi yapmamız gereken hazırlıklardan biri de klimaların gaz kontrollerini yapmalıyız. Klimamızı belli aralıklarla dinlendirip içeride boğucu havanın oluşmasını engellemeliyiz. Sıcak havalarda klimamızı çalıştırsak da özellikle sürücümüzün oluşabilecek kötü havadan olumsuz etkilenmemesi için çocuk kilidi aktif olması şartıyla pencerelerimizi açıp içeriyi havalandırmalıyız." diye belirtti.
Akyüz, sürücülerin 'ben trafik kurallarına uyuyorum' özgüveninin yanı sıra trafik kurallarına uymayan kişileri de dikkate almaları gerektiğinin altını çizdi. (İLKHA)