Şeyh Ahmed Şorşibi Külliyesi dualarla açıldı

Şeyh Ahmed Şorşibi Külliyesi dualarla açıldı
İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Abdülkuddus Yalçın "Eğer bugün Müslümanların hayatlarında ilim kalmışsa, ibadetlerimizi yapabiliyorsak ve Kur'an-ı Kerim'i okuyabiliyorsak medreselerin sayesindedir." dedi....

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesine bağlı Çarıklı beldesinde Şeyh Ahmed Şorşibi Külliyesi dua ve salâvatlar eşliğinde açıldı.

Açılışa; HÜDA PAR GİK (Genel İdare Kurulu) Üyesi Şeyhmus Tanrıkulu, 26'ncı dönem Diyarbakır Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu, İTTİHADUL ULEMA üyeleri Molla Abdülkuddus Yalçın ve Mehmet Şenlik, Molla Muhammed Tayyip Elçi, bölgenin âlim ve kanaat önderleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Rıfat Ablay'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, kasideler seslendirildi.

Medrese açılışında; Şeyh Fatih Önal, İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Abdülkuddus Yalçın, Uluslararası Müslüman Alimler Dayanışma Derneği Başkanı Molla Abdulvahap Ekinci ve Abdülhamit Hoca birer konuşma yaptı.   

Selamlama konuşmasını yapan Şeyh Fatih Önal, "İlim tahsilinde ve nesillerin eğitiminde medreselerin çok büyük bir yeri ve önemi vardır. İslam tarihinde ilk örneği Medine'deki Suffe olan medreseler zamanla gelişerek bugüne kadar geldiler. Geçmişte olduğu gibi bugün de içinde yaşadığımız bu coğrafyada medreseler İslam'ın öğrenilmesinde ve hayata tatbik edilmesinde çok önemli bir role sahip olmuşlardır. Medreseler, bir yönüyle Müslümanların hafızasıdır. Yüzyıllardır bu medreseler vasıtasıyla bu berrak hafızadan beslenen Müslümanlar nice nesilleri ihya etmiş, nice toplumları ıslah etmiş ve nice büyük zatlar yetiştirmiştir. Medreseler, bu bölgede sadece dinî eğitime katkı sunmamış, bunun yanında bu milletin, dili, medeniyeti ve örf ve adetleri de muhafaza edilmiştir. Medreseleri muhafaza etmek İslam'ın saf ve temiz ilim kaynaklarını muhafaza etmek demektir. Medreseleri yaşatmak ve muhafaza etmek ise onları ilim talebeleriyle şenlendirmekle mümkündür. Öte yandan medreselerin eğitim müfredatını çağın ihtiyaçlarına göre güncellemek ve medreselerin fiziki şartlarını daha elverişli hale getirmek için de çok çaba sarf etmek gerekmektedir." şeklinde konuştu.  

 "Medreseler olmazsa örf, adet, edep ve ahlak unutulur"

İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Abdülkuddus Yalçın ise "Medrese İslam tarihinde Hira dağından başlıyor. Hazreti Cebrail ilk önce Peygamber Efendimize Kur'an-ı Kerim'i öğretti. Medreseler, yıllar sonra ve nesilden nesile bize kadar geldi. Müslümanların hayatında medreseler her şeyden önce gelir. Medreseler olmazsa İslam, örf ve adetler, edep ve ahlak unutulur. Eğer bugün Müslümanların hayatlarında ilim kalmışsa, ibadetlerimizi yapabiliyorsak ve Kur'an-ı Kerim'i okuyabiliyorsak medreselerin sayesindedir. Medreseler İslam'ı, İslam ise insanları muhafaza ediyor. Eğer medreseler yoksa İslam muhafaza edilemez ve cehalet yeryüzünü sarar. Bundan dolayı ehl-i küfür bir memlekete saldırdığında yönünü önce medreselere çeviriyor ve yok etmek istiyor." ifadelerini kullandı.  

"Medreseler için ciddi bir şekilde çalışmamız gerekiyor"

Alimlerin canlarıyla ve başlarıyla mücadele ettiklerini söyleyen Yalçın, "Alimlerimiz mağaralarda, ahırlarda, çöllerde, dağlarda derslerine devam ettiler. Şehid edildiler, başları kesildi ve halkın arasında kıymetsizleştirilmek istendiler. Yine de derslerini terk etmediler. Belki onların gayretlerinden ve fedakarlarından dolayı Allah bu güzel günü bize gösterdi ve bir medrese açılışı için toplandık. Medreselerin ihyası için ciddi bir şekilde çalışmamız gerekiyor. Hayırseverler ve gençlerimizin bu konuda fedakârlık yapmaları lazım." dedi.

Program, Molla Remzi Uçar'ın yaptığı dua ile sona erdi. (İLKHA)