Sosyal medyada olay olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Cemil Kılıç kimdir? Cemil Kılıç olayı nedir?
Sosyal medya platformu Twitter üzerinden panteist olduğunu açıklayan ilahiyatçı ve Din Kültürü öğretmeni Cemil Kılıç tepkilerin odağında.
Cemil Kılıç sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı mesajda şu ifadeleri kullandı:
"İki de bir orada burada yazıyorlar. Sanki saklıyormuşum gibi... Yahu 20 yıldır panteistim diyorum yazılarımda, konferanslarımda. Ben Müslüman'ım ve Allah tasavvurum panteist bir içerikte. Ne var ki ben evrenin bir bilinci olduğuna inanıyorum. Kutsal kitaplar Allah kelamı değil resul kelamıdır. Vahiy kavram ve anlamdır, kelam değildir. Allah konuşmaz. Zira konuşmak insansı bir özelliktir. Kur'an Allah'ın kitabıdır, kelamı değildir. İslam sufilerinin çoğu aslında utangaç panteisttir. Panenteist gibi görünseler de... İbn Arabiler, Hallacı Mansurlar, Ahmet Yeseviler, Şeyh Bedrettinler, Mevlanalar, Hacı Bektaşlar vb."
İki de bir orada burada yazıyorlar. Sanki saklıyormuşum gibi... Yahu 20 yıldır panteistim diyorum yazılarımda, konferanslarımda. Ben Müslüman'ım ve Allah tasavvurum panteist bir içerikte. Ne var ki ben evrenin bir bilinci olduğuna inanıyorum.
— Cemil KILIÇ (@m_cemilkilic) July 17, 2022
Bu açıklamanın ardından bazı sosyal medya kullanıcıları bu inanca sahip bir kişinin din dersleri vermemesi gerektiğini savunurken yetkilileri göreve çağırarak gerekenin yapılması gerektiğini belirtti.
CEMİL KILIÇ KİMDİR?
1975 yılında doğan Cemil Kılıç, İstanbul Küçükköy İmam Hatip Lisesinin ardından daha sonra Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam ve İslam Felsefesi Bölümünde tahsil gördü. 1998 yılında aynı üniversitenin Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Enstitüsü, Sosyoloji ve Sosyal Antropoloji Anabilim Dalında Yüksek Lisans eğitimine başladı.
1999 yılında ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliğine atandı. 2001 yılında; "Ümmet Sisteminden Ulus Devlete Geçişte Harf İnkılabının Kültürel Değişim Üzerine Etkileri" teziyle Yüksek Lisans eğitimini tamamladı.
İslama dair 11 kitap yazdı. Kitaplarından bazıları şu şekilde: Türk Ulusculuğunun Yeniden Doğuşu (2006), Hangi Sünnilik (2008), Alevi İbadetlerinin İslam'daki Yeri (2009), İslamsız Alevilik İddiası ve Kızılbaş Müslümanlık (2009), Kızılbaş Müslümanlık (2011), Kerbela - Büyük Acı (2013), Yükselen Alevilik (2013), Anlamak İçin Türkçe Kur'an (2013), Kur'an'daki Alevilik (2014), Sorularla Alevilik (2015), Laik Türkiye İçin Yükselen Alevilik (2015), İslam Bu; Muhammedî İslam (2018), İslam'a Kurulan Pusu: Kur'an İle Aldatmak (2019).
Cemil Kılıç, Gebze Süleyman Demirel lisesinde din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak görevine devam etmekte.