Üniversite öğrencileri sokakta mı kalacak? Özel yurt ücretlerine rekor zam

Üniversite öğrencileri sokakta mı kalacak? Özel yurt ücretlerine rekor zam
İğneden ipliğe her kaleme gelen zamlardan eğitimde payını aldı. Özel yurt ücretlerine rekor seviyede zam yapıldı. Yurt fiyatları aylık 3 bin 500 TL'den başlayıp 12 bin TL'ye kadar yükseliyor.

Geçtiğimiz eğitim döneminde üniversite öğrencilerin zor durumda bırakan barınma krizi bu yıl daha da büyüyecek gibi görünüyor. Üniversite adaylarının tercih maratonuyla birlikte özel yurt ücretlerine rekor zam uygulandı.

Bu eğitim-öğretim döneminde okulların ortalama yıllık ücretleri yaklaşık yüzde 90 oranında yükselirken; devlet ve özel yurtların fiyatlarına yüzde 40-70 zam yapıldı. Özel okulların ortalama yıllık ücretleri bu sene 80 bin bin TL’den başlayıp 380 bin TL seviyelerine kadar çıkıyor.

Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre devlet yurtlarının yıllık ücretleri ise 4 bin TL ila 10 bin TL oldu. Öte yandan özel yurtların yıllık ücretleri 35 bin TL’den başlayıp 120 bin TL’ye kadar yükseliyor.

FİYATLAR SÜREKLİ ARTIYOR

Özel yurtlarda kalmak zorunda kalan öğrencilerin grup olarak kaldıkları odalara dahi 3 bin 500 TL ödemesi anlamına geliyor.

Tek kişilik bir odada kalmanın aylık ücreti ise bu yıl 7 bin 500 TL ila 12 bin TL oldu.

Tüm Yurt ve Özel Barınma Hizmetleri İşverenleri Sendikası Başkanı Umut Gezici, fiyatların geldiği seviyeden dolayı üniversiteyi kazansa da gidemeyecek olan ya da kaydını donduracak öğrencilerin sayısında bu yıl patlama yaşanmasının muhtemel olduğunu açıkladı.

YILLIK ÜCRET BAZI YURTLARDA 120 BİN LİRAYI BULUYOR

“Bu yıl öğrencileri daha zorlu bir yıl bekliyor” diyen Gezici, “Yeni eğitim öğretim yılında bir özel yurda verilecek minimum ücret, yıllık 35 bin TL. Bu ücretler 3-4 kişilik odalar için geçerli. Yıllık ücret bazı yurtlarda 120 bin TL’yi buluyor” dedi.

Gezici, “Geçen yıl yıllık yurt ücretleri 25 bin liradan başlayıp 80-90 bin TL’ye çıkıyordu” diye konuştu.

Tüm Yurt İşverenleri Sendikası (TUYİSEN) Sözcüsü Funda Gökgöl ise, yurt oda fiyatlarını belirleyen giderlerin kahvaltı, elektrik, su, internet, temizlik hizmeti, güvenlik ve hizmet sunulan binanın kirası olduğunu, bu giderlerin de çok ciddi zamlandığına söyledi.

“İnanın, yurt işletmeciliği artık çok para kazanmayı hedefleyen kişilerden ziyade idealist ve eğitime hizmet etmekten mutlu olan insanların gönül bağı ile yaptıkları iş oldu” diyen Gökgöl, “Otel, pansiyon işletmek çok daha kâr marjı yüksek ve zahmetsiz” dedi.

"KAZANIP, OKULA GİDEMEYECEKLERİN SAYISI ARTACAK"

Gezici ayrıca, üniversiteyi kazansa da maddi olanaksızlıklar nedeniyle gidemeyen öğrencilerin her yıl olduğunu, ancak son dönemde artan pahalılıkla bu sayının katlanarak arttığı konusuna değindi.

“Geçen yıl birçok öğrencinin maddi imkansızlıklar nedeniyle okuluna devam edemeyip evine döndüğüne tanıklık ettim” diyen Gezici, “İTÜ’de mühendislik kazanan bir genç mesela, okuluna gidememişti. Sadece benim bu durumuna tanıklık ettiğim öğrenci sayısı 50-60 idi. Bu sene bu sayının 300’e çıkacağını tahmin ediyorum” dedi ve şöyle devam etti:

“Kazanan öğrencilerin yaklaşık yüzde 4-5 kadarının maddi olanaksızlıklar yüzünden okula gidemediğini ya da kaydını dondurmak zorunda kaldığını düşünüyoruz. Bu sene bu rakamın 2-3 katına çıkmasını öngörüyoruz.”