Usta yazar Rasim Özdenören hayatını kaybetti
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altında olan yazar Rasim Özdenören, 82 yaşında vefat etti.
Enfeksiyon sebebiyle bir aydır Ankara Cebeci'de Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde kontrol altında olan 82 yaşındaki Rasim Özdenören, dün akşam saatlerinde yoğun bakıma sevk edilmişti. Rasim Özdenören'in sabah saatlerinde yaşamını yitirdiği belirtildi.
RASİM ÖZDENÖREN KİMDİR?
Özdenören, İstanbullu mühendis Hakkı Özdenören ile Kahramanmaraşlı Ayşe Hanım'ın oğlu olarak 1940'ta Maraş'ta doğdu.
Şair Alaeddin Özdenören'in ikiz kardeşi olan yazar, ilkokula Kahramanmaraş'ta başladı, babasının vazife yeri değişikliği sebebiyle Malatya'da sürdürdü. İlkokulu 1952'de bitiren Özdenören, 1955'te Tunceli Ortaokulundan mezun oldu.
Rasim Özdenören, Kahramanmaraş Lisesinde, edebiyatla yakından alakalı olan Erdem Bayazıt, Hasan Seyithanoğlu, Sait ve Cahit Zarifoğlu kardeşlerle arkadaşlık kurdu.
Öğrencilik senelerinde arkadaşlarıyla Türkiye'nin bilinen edebiyat dergilerini takip edip, yerel gazetelerde sanat sayfaları hazırlamaya başlarken, beraber, o dönem yayınına ara verilen Maraş Lisesinin Hamle dergisini tekrar çıkardılar.
İlk hikayesi, "Akarsu", Varlık dergisinde 1 Ocak 1957'de yayınlandı. Aynı dergide, "Kasap" ve "Bayır Dereden Öyküler" isimli eserleri de paylaşıldı. Özdenören'in ilk hikayeleri 1957-1958 arasında Türk Sanatı ve Arayış dergilerinde okuyucusu ile buluştu.
Edebi hayatı için bir dönüm noktası olan lise eğitimini 1958'de bitirdi. Üniversite öğrenimi sebebiyle ailesiyle İstanbul'a taşınan Özdenören, İstanbul Üniversitesinde, İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsünü 1964'te, Hukuk Fakültesini ise 1967'de tamamladı.
Sezai Karakoç ile 1962'de tanışan yazar, 1964-1965'te Yeni İstiklal gazetesinin sanat sayfasının idareciliğini yaptı, 1950'li senelerde yazdığı, "Eskiyen", "Oda", "Yolda", "Kan Otları", "Mani Olunmuş Adam", "Ricat", "Çark", "Sabah", "Koridor" ve "Düğüm" isimli hikayelerini aynı sayfada paylaştı.
Türk hikayesinde yerlilik unsurunu merkeze alan Özdenören, 1969'da Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Erdem Bayazıt ve Alaeddin Özdenören ile "Edebiyat" dergisinin kurucuları arasında bulundu.