23. ULUSLARARASI BÜYÜKÇEKMECE KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ TAKSİM'DE START ALDI
Dünya Festivaller Birliği tarafından 8 kez üst üste “Dünya’nın En İyi Kültür-Sanat Festivali” ödülü verilen "Uluslararası Büyükçekmece Kültür Sanat Festivali" iki yıl aradan sonra start aldı. Festivale katılan 64 ülkenin kültür elçileri, Taksim Meydanı Atatürk Anıtı önünde bir araya geldi. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, tüm İstanbulluları, Kültür Park'ta icra edilecek olan 23. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali'ne davet etti.
23. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali bugün Taksim Meydanı Atatürk Anıtı önünde düzenlenen etkinlikle başladı. Dünyanın dört bir yanından festivale katılan 64 ülkenin kültür elçileri, geleneksel ve renkli kostümleriyle etkinliğe katıldı.
Etkinlikte, Büyükçekmece Kültür Sanat Festivali komitesi, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgül ile birlikte Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.
“BİN 500 SANAT ELÇİSİYLE İSTANBULLULARI TAKSİM’DEN SELAMLIYORUZ”
Hasan Akgül, bir hafta sürecek olan festivalin açılışı dolayısıyla yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“İki yıl aradan sonra vatandaşımızın ve dünya insanımızın beklediği Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali kapsamında, 64 ülkenin burada temsili olarak gördüğünüz gençlerle birlikte bin 500 sanat elçisiyle İstanbulluları Taksim Meydanı'ndan bugün selamlıyoruz. Bütün İstanbulluları, Büyükçekmece Mimar Sinan Köprüsü üzerinde Kültür Park'ta icra edilecek olan 23. Büyükçekmece Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali'ne davet ediyorum. 23 yıldan beri devam eden Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali, Dünya Heykel Sempozyumu, Dünya Fotoğraf Yarışması (11 bin sanatçının katıldığı), Dünya Halk Dansları Yarışması (ödüllü), Dünya Çocuk Oyunları ve Uluslararası Bebek Yapım Sempozyumu ve Dünya Uluslararası El Sanatları Atölyesi'nden oluşan, ayrıca çok enteresan 4 sergiden, sanat sevgisinden oluşan çok zengin, güzel, kıymetli bir festival olarak halkımıza sunulmuştur.
FESTİVALDEKİ HER ŞEY TAMAMEN ÜCRETSİZDİR: Festivalin bu bölümlerini gezdikten sonra ve Büyükçekmece Kemal Sunal Amfisi'nde festival icrasından, festivalin resmi bölümünün bitiminden sonra halkımız her akşam pazartesi gününden itibaren, hatta yarından itibaren önemli sanatçılarımızın konserlerini de izleyebilecektir. Bu festivalde her ne anlattıysak tamamı ücretsizdir. Ama sanatseverlerin özellikle kapı tokmakları, kilitler, çekiçler ve benzeri sergileri gezmesini, çocuk atölyelerini, el sanatları atölyelerini, heykeltıraşları gezmelerini özellikle tavsiye ediyorum.
FESTİVALE BÜTÜN İSTANBULLULARI DAVET EDİYORUM: Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali'nin 23’üncüsüne bütün İstanbul halkımızı, sanatseverleri bir kez daha davet ediyorum. Uluslararası festival olması nedeniyle resmi açılış töreni, Festivaller Birliği’nin kabul ettiği resmi açılış töreni pazartesi günü saat 18.30’dan itibaren Büyükçekmece tarihi Mimar Sinan Köprüsü üzerinde olacak. Bin 500 sanat elçimiz köprünün üzerinde bayraklarıyla beraber ellerini tutarak ‘Sevgi birbirimize, barış hepimize’ anonsunu da yapacaklardır.”
Akgül’ün açılış konuşmasından sonra yabancı dans grupları kendi ülkelerinin oyunlarını sergiledi.
RUSYA VE UKRAYNA'DAN DA DANS TOPLULUKLARI FESTİVALE KATILDI
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgül, etkinlikteki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Festivale katılan ülkeler arasında savaş halindeki Rusya ve Ukrayna’dan da dans grupları olduğunu belirten Hasan Akgül, şunları söyledi:
“Dünyada bizden başka hiçbir festival iki yıl süre içerisinde sahnelerini açmadı. Bu nedenle bu festivalimizi yaparken Dünya Festivaller Birliği'nin de uyarılarıyla önce rotamızı çizdik. Biz kendimiz çalıp kendimiz oynamayacağız. Dünya buraya gelecek, burada dünyanın kültürünü, sanatını geçmişteki yaşantısını öğrenmeye çalışacağız. Yani burada vurgulamaya çalıştığım şey şu; bana hemen soruyorlar, ‘Hangi sanatçı geliyor? Hangi şarkıyı söylüyor? Hangi türkücü geliyor?’ Bizim festivalimiz Dünya Festivaller Birliği standartları ve onun disiplini içerisinde yapılıyor. Bizim festivalimizde sanatçılar yer almıyor. Festival bittikten sonra halk konserleri yapıyoruz.
ÇOCUKLARIN VERDİĞİ MESAJI BÜYÜKLER ALDIĞI ZAMAN DÜNYA GÜLLÜK GÜLİSTANLIK OLUR: Gençlerin, çocukların vermiş olduğu mesajı, büyükler aldığı zaman dünya zaten güllük gülistanlık olur. Bu savaşın durması kültür, sanat faaliyetleriyle mümkün değildir. Ama bu toplumlara sıcak mesajlar verir. Çocuklar, gençler özellikle İstanbul Büyükçekmece Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali'ne katılıp, ama sadece Ukrayna çocuklarla katıldı. Çünkü büyükler savaşıyor. Bu çok büyük bir mesaj değil mi. Bunlar şimdi buradaki Rusya'dan gelen büyüklerle yan yana yemek yiyorlar, birbirleriyle şakalaşıyorlar. İşte bu barışın, bu mesajın hem başta Rusya'nın hem de bu savaşı durdurma gücü olanların bunu duyması lazım. Bunların hepsi 18 yaş altı olan çocuklar.”