Van'da tıbbi ve aromatik bitkilerin hasadı yapılıyor
Van'da farklı ürünlerin yetiştirilebildiğini çiftçilere göstermek, verim ve kar hesabı yapmalarını sağlamak isteyen Ziraat Fakültesi Dekanlığı, 3 yıl önce kampüs yerleşkesindeki 15 dönüm alana aromatik ve tıbbi bitkiler bahçesi kurdu.
Burada tıbbi ve aromatik birçok bitki türünü yetiştiren akademisyenler, aynı zamanda ülke ekonomisine katkı sağlayacak yağ bitkilerinin üretiminin artırılmasına yönelik çalışmalar da yürütüyor.
Bahçede nane çeşitleri, oğul otu, ekinezya, civanperçemi, dağ çayı, sarı kantaron, ıtır, kekik, melisa, safran, ters lale, süsen, sümbül, lale, kuzu kulağı, yabani sarımsak ve otlu peynirde kullanılan bitkilerin de bulunduğu 300 çeşit bitkinin hasadı yapılıyor.
Çiftçilerin teşvik edilmesinin amaçlandığı çalışmada kar amacı güdülmediği için hasat döneminde elde edilen ve sağlık, gıda, kozmetik gibi birçok sektörde kullanılan bitkiler, çiftçilere ve misafirlere veriliyor, bilimsel araştırmalarda kullanılıyor.
Yöreye has otlu peynirde kullanıldığı için vatandaşlar tarafından kırsal bölgelerde yoğun olarak toplanan birçok bitki türü de bahçede oluşturulan alanda yetiştirilerek koruma altında tutuluyor.
Hasada katılan Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Van ilinde bir farkındalık oluşturmak için böyle bir bahçe oluşturulduğunu söyledi.
Bahçenin karların erimesi ile birlikte mart ayından itibaren her ay farklı bir ambiyansa büründüğünü belirten Şevli, “Her ay farklı bitkiler açıyor. Kiminin hasadı yapılıyor. Mart ayından Eylül ayına kadar her ay farklı bir renge bürünüyor. Bütün fotoğraf çektirmek isteyenleri, çiftçilerimizi bu örnek bahçeyi görmeleri için buraya davet ediyoruz.”dedi.
“300 tür bitki yetiştiriyoruz”
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk de 8 yıl önce birkaç bitkiyle üretime başladıkları bahçede şu an 300 farklı bitkinin yetiştiğini dile getirerek, “Bahçe 2 bölümden oluşuyor. Geofit ve tıbbi aromatik bitki bahçesi. Geofit tarafında 120’ye yakın tür var. Bu 120 türden mart ayında Kardelen ile başlıyor ve sonbaharda safran ile son buluyor. Tıbbi aromatik bahçemizde de 180’e yakın bitkimiz var.” ifadelerini kullandı.
“Salgın ve küresel ısınma tıbbi ve aromatik bitkilere olan rağbeti arttırdı”
Son 2 yıldır pandemi ve küresel ısınmadan kaynaklı olarak genel gıda sektöründe, özellikle tıbbi ve aromatik bitkilerde inanılmaz bir talebin olduğuna dikkat çeken Tunçtürk, şunları söyledi.
“Tıbbi ve aromatik bitkilerde bu talebe yönelerek hem ülke olarak yetiştirdiğimiz bitkilerin değerinde artış var hem de ticari olarak ihracat yaptığımız özellikle kekik, defne, adaçayı ve rezene bitkilerinde yaklaşık olarak 120 milyon dolarlık bir ihracatımız var. Bu 4 bitki pandemi ile birlikte artışa geçti. Biz de özellikle Doğu Anadolu Bölgesinde tarımsal üretimde alternatif ürün azlığından dolayı bazı tıbbi ve aromatik bitkilerin bu bölgede alternatif bitki olarak yaygınlaştırılması amacıyla 10’a yakın ekonomik değeri olan bitkiyi bu bölgede yetiştiriciliğini yapıyoruz. Bu yıl üçüncü yılımız oldu. Çiftçilerimizi, muhtarlarımızı davet edip bu bitkiler ile ilgili bilgiler veriyoruz.”
Programa, Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer, Tarım İl Müdür Yardımcısı Abdulkerim Yücel, akademisyenler, muhtarlar ve çiftçiler katıldı. (İLKHA)