TESK BAŞKANI PALANDÖKEN, BURDUR’DA: “ESNAFIN KULLANDIĞI AKARYAKITTA İNDİRİM BEKLİYORUZ. İNDİRİM, TİCARİ ARAÇLARIN TAMAMINDA OLMALI”
MUHAMMET FATİH BAŞCI
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Burdur’da; “Esnafın kullandığı akaryakıtta bir indirim bekliyoruz. İndirim, ticari araçların tamamında etkin olmalı ki vatandaş daha ucuza seyahat edebilsin” dedi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Metin Sipahi’yi ziyaret etti. Palandöken burada şunları söyledi:
“Türkiye’nin her yerinde sorun aynı. Sorun ekonomik, sorun piyasalardaki istikrarın azlığından kaynaklı. Dolayısıyla fiyatların yükselmesi hem tüketiciyi, hem de esnafı rahatsız ediyor.
Tabii düne kadar alıştığımız bir şey vardı, devletin elektrik, doğal gaz gibi temel hizmetleri kamudaydı şimdi özel sektör. Önemli de bir fiyat değişti ama dünyada da hem petrolde hem tahılda hem de otogaz, mazot fiyatları yükselen emtialar arasında. Benzin başta olmak üzere hizmet sektörünü etkiliyor. Şöyle bir örnek vermek gerekirse Antalya’dan bir kamyonun Burdur’a 10 bin liradan aşağıya gelmesi mümkün değil. Bu kadar mesafe ve çünkü yakılan benzin belli. Bunun için esnafın kullandığı akaryakıtta bir indirim bekliyoruz.
“HER ŞEYİN BAŞI BU ÜLKEDE İSTİKRARIN SAĞLANABİLMESİ”
İndirim ticari araçların tamamında etkin olmalı ki vatandaş daha ucuza seyahat edebilsin. Otobüs fiyatları aynı şekilde diğer girdi maliyetlerini yükselten nedenlerden birisi ama esas temel sebep bu pandeminin uzun sürmesi akabinde de pandemi mücadelesiyle birlikte çevremizde ülkemize yakın olan Ukrayna-Rusya arasındaki savaşın belirli bölümü de ülkemizdeki hepinizin bildiği üzere koridorlar açılsa da oradan gelen ürün yeterli olacak mı? ülkemiz açısından önemli. Her şeyin başı bu ülkede istikrarın sağlanabilmesi, fiyatların gerileyebilmesi için maliyetlerin düşürülmesi de yeterli değil.
“BÖYLE İSTİKRARSIZLIK OLUR MU?”
Fiyatların tespitinde 10 bin dükkânı olanlarla rekabet etmek çok zor. Dolayısıyla Burdur ekonomisi hiçbir şey kazanmıyor. Yanlarında çalıştırdığı part time. Sabah gidiyorsunuz akşam personeli göremiyorsunuz. Dolayısıyla yapılan işletmelerdeki karlılık esası 12 bin-15 bine varan dükkân sayısıyla birlikte rekabet olmadığı sürece fiyatların inmesini beklemek mümkün olmaz. Burada düğmeye bastığınız zaman Hakkari’de de İstanbul’da da aynı fiyat. Böyle istikrarsızlık olur mu? Antalya’da milyonlarca insan seyahat ediyor, turizm geliri vesaire vesaire oradaki dükkân kirasıyla buradaki dükkân kirası arasında önemli bir farklılık oluyor.”