Bingöl Ziraat Odası Başkanlığından çiftçilere hibe destek talebi

Bingöl Ziraat Odası Başkanlığından çiftçilere hibe destek talebi
Bingöl Ziraat odası başkanlığı tarafından çiftçilere hibe desteklerinin arttırılması konusunda Tarım ve Orman Bakanlığına çağrı yapıldı....

Konuyla ilgili Bingöl Ziraat Odasından yapılan açıklamada, üretim yapan çiftçiye, Bakanlık desteklerinin arttırılması gerektiği belirtildi.

Bingöl'deki tarımsal faaliyetler hakkında yazılı açıklamalarda bulunan Bingöl Ziraat Odası Başkanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde yapılan çeşitli projelerle çiftçilerimiz desteklendiği ancak artan maliyetler karşısında çiftçilere hibe desteğinin arttırılması gerektiğine dikkat çekildi.

2022 yılında Bingöl'de 9 bin 600 hektar buğday ekimi gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, "Dekar başına ortalama 300-350 kg verim elde edilmiştir. Hasat edilen buğdaydan bin 584 ton Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından satın alınmıştır.  Bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisinin açıkladığı alım fiyatının 6,37-6,90 TL arasında olması ve kg başına da 1 TL Devlet desteği verilmektedir." denildi.

"Bingöllü çiftçiler yem bitkilerine yöneldi"

Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) açıkladığı fiyata bağlı olarak özel sektörün de fiyat alım aralığının yükseltildiği belirtilen açıklamada, "2023 Yılında buğday ekiliş alanlarının daha fazla artmasını da öngörüyoruz. İlimizde yine SÜTAŞ Entegre Tesislerinin çiftçilerle sözleşmeli üretim modeline geçmesi ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan hibeli projelerle yem bitkileri üretim alanlarımız ciddi oranda artmıştır. Silajlık Mısır Üretim Alanımız 2017 yılında 3 bin 140 dekar alanken 2021 yılında yüzde 438'lik artışla 13 bin 780 dekar alana ulaşmıştır. 2022 Yılında da hasat edilecek alanın yaklaşık 15 bin 500 dekar alana ulaşmasını beklemekteyiz.  Yine 2017 Yılında Üretilen Yonca miktarı 266 bin 500 tondan 2021 yılında 301 bin 576 tona ulaşmış durumdadır. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi projeleriyle sunulan hibelerle birlikte İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 2022 yılında 18 bin 500 kg yonca tohumu ve bin 500 torba silajlık mısır tohumu hibeli olarak çiftçilerimize dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Verilen hibe destekleri ile Bingöllü çiftçilerimiz yem bitkilerine yöneldi." ifadelerine yer verildi.

"Çiftçiler artık sezonda iki ürün alıyor"

Bingöl'de daha önce ekim yapılmayan arazilerin son yıllarda yeniden ekildiğine dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"İl dışından gelen çiftçilere yapılan kiralamaların da çok az olduğunu tespit ediyoruz. Artık sezonda iki ürün alan çiftçilerimizin olması da bizi ayrıca mutlu ediyor. Yani çiftçi sonbaharda fiğ ve yem bezelyesi ekimi yaparak ilkbaharda da bunların hasadını yaptıktan sonra silajlık mısır ekimi yapabilmektedir. Üretilen ürünlerin Pazar sorununun olmamasını da önemli görüyoruz. Son yıllarda verilen tarımsal alet ve ekipmanlarla çiftçilerin emek yoğunluğu az ve zamandan tasarruf ederek daha modern şartlarda üretim yaptıklarını görüyoruz. Ayrıca çiftçilerimizden gelen yoğun istekleri üzerine hibeli buğday tohumu talepleri bulunmaktadır. 2022 yılı hasatlarımızın çiftçilerimize bereketli olmasını temenni ediyor, gelecek sene içinde çiftçilerimizin bir karış toprağı boş bırakmayıp ekmelerini tavsiye ediyoruz." (İLKHA)