Kışa geri sayım başladı, tartışmalar alevlendi! Sabit saat uygulaması devam edecek mi?

Kışa geri sayım başladı, tartışmalar alevlendi! Sabit saat uygulaması devam edecek mi?
Berat Albayrak’ın bakan olduğu döneminde başlayan ve özellikle kış aylarının en sıcak tartışma konularından biri olan sabit saat uygulamasıyla ilgili TBMM'ye verilen soru önergesine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez cevap verdi.

Okulların açılmasına geri sayım başlarken sabit yaz saati uygulamasına yönelik eleştiriler de yeniden tartışılmaya başladı. Vatandaşların sabah saatlerinde, hava aydınlanmadan, güneş görmeden işe gitmelerine ve çocuklarını bu saatte okula göndermeleri ile ilgili Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e soru önergesi verildi.

GÜN IŞIĞINDAN DAHA FAZLA FAYDALANMA SAĞLIYORMUŞ

Sorulara yanıt veren Bakan Dönmez, uygulamanın elektrik verimliliğine kayda değer katkı sağladığını savunmaya devam etti. İTÜ tarafından yürütülen bilimsel çalışmalarda sabit saat uygulamasının hem elektrik tüketimine olan etkisi hem de psikolojik ve sosyolojik etkilerinin analiz edildiğini hatırlatan Dönmez şu ifadeleri kullandı:

"Bu kapsamda; Ülkemizin batısındaki nüfus, kentleşme, sanayileşme ve enerji yoğunluğu dikkate alındığında, uygulanmakta olan saat diliminin GMT+3'de sürekli bulunmasının ülkemiz nüfusunun büyük bölümünün gün ışığından daha uzun süre faydalanmasına ve enerji verimliliğine kayda değer katkı sağladığı ortaya konmuştur" 

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre Dönmez, saat değişimlerinin getirdiği kaygı, stres, depresyon gibi olumsuzlukların sabit saat uygulamasında daha az yaşanacağının da bilimsel olarak tespit edildiğini iddia ederek, bu bilimsel analiz sonuçları doğrultusunda sabit saat uygulaması hayata geçirildiğini anımsattı. Dönmez, ayrıca; AB Komisyonu tarafından üye ülkelere tek saat uygulamasına geçilmesi tavsiye kararı iletildiğini belirterek soruları cevaplamış oldu.