Onlarca sokak köpeğinin ölümünde Havrita iddiası! İstanbul Barosu harekete geçti

Onlarca sokak köpeğinin ölümünde Havrita iddiası! İstanbul Barosu harekete geçti
Geçtiğimiz günlerde Havrita’ adlı internet sitesinin, sokakta yaşayan köpeklerin bulundukları alanları belirlemek ardından da öldürmek için kullanıldığı iddiasıyla gündeme bomba gibi düştü. Hayvan hakları aktivistleri sitenin ‘açıkça bir can kırımı’ olarak işlev gösterdiğini, katliamların daha da artarak hayvanseverlerin de kendilerinin de can güvenliğinin olmadığını özellikle vurguladı. İstanbul Barosu da site için harekete geçti.

Sokak köpeklerine ilişkin tartışmalar bitmek bilmiyor. Son olarak  Havrita isimli site sosyal medyada gündem oldu.

Karar'dan Seda Çakır'ın haberine göre Son olarak Antalya’nın Muratpaşa ilçesine bağlı Meydankavağı Mahallesi’nde 9 Ağustos’tan bu yana 30 kedi ve köpek öldü. Belediye yetkilileri ölümlerin gerçekleştiği alanda ‘tehlikeli (zehirli) zirai madde’ bulunduğunu duyurdu. Yaşanan katliamın ardından aslında hayvan hakları örgütlerinin ve aktivistlerinin yakından bildiği, Türkiye’de erişime açıldığı 11 Mayıs’tan bu yana yakından takip ettikleri ‘Havrita’ adlı internet sitesi tartışmaların hedefi haline geldi.

Sokak köpeklerinin bulunduğu bölgelerin belirlendiği, ‘Başıboş Köpek Haritası’ olarak ifade edilen ve ‘Başıboş Köpek Sorunu Platformu’na bağlı olan ‘Havrita’ isimli internet sitesi nedeniyle çok sayıda köpeğin katledildiği öne sürülüyor. Çok geçmeden Antalya’da katliamın yaşandığı mahallenin de söz konusu internet sitesi üzerinde daha önceden işaretlenmiş olduğu tespit edildi.

Dünyanın en büyük imza kampanyası projesi olan Change.org'da hayvanseverler, "havrita.com adlı harita üzerinden, hayvanların yaşam alanları fişleniyor. Bu harita açıldığından beri, zehirlemeler, kurşuna dizmeler, ölü köpekleri ağaçlara asmalar gibi çeşitli işkencelerle hayvanlar katledildi. Haritanın, hayvanları hedef göstermek dışında hiçbir toplumsal faydası bulunmuyor. Her önüne gelen, hiçbir kontrol mekanizması olmadan böyle fişleme haritaları açabilecek mi?" açıklaması yaparak sitenin kapatılması için imza kampanyası başlattı. Sosyal medya platformu Twitter’da da köpeklerin katlediği, işkence edildiği görüntülerin paylaşılmasının ardından #HavritaKapatılsın etiketi kısa sürede TT listesinde üst sıralara yerleşti. Etikete hayvan hakları örgütleri, hayvan hakları aktivistleri, hayvanseverler ve çok sayıda ünlü isimden destek geldi.

KANUN BUNA İZİN VERMİYOR

İstanbul Barosu Hayvan Haklarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Yasemin Babayiğit, İstanbul Barosu olarak pazartesi günü siteye erişim engeli başvurusuna bulunacaklarını ve Hayvanları Koruma Kanunu’na dikkat çekerek, açık ve net biçimde hayvanların öldürülmesinin, hayvanlara işkence edilmesinin yasak ve suç olduğunun belirtti. Belediyelerin sorumluluklarını hatırlatan ve barınak soruna değinen Babayiğit şu ifadeleri kullandı:

“Bizim kanunumuzda çok açık hüküm var. Kanun diyor ki; hayvanların öldürülmesi yasaktır ve kanun diyor ki; ‘belediyeler sahipsiz sokak hayvanlarını bulundukları yerden alacak, aşılayacak, kısırlaştıracak, bunları yapıldığını gösterir işaretler olacak, rehabilite edecek ve aldığı ortama geri bırakmak zorundadır’ diyor. Dolayısıyla da hiçbir hayvanın yeri 5 yıldızlı otel gibi deklare edilen barınak olamaz kanun buna izin vermiyor.

Şimdi tüm bu yasal mevzuata baktığımızda bizlerin sokaktaki hayvandan rahatsız olma lüksü yok. Siz satış ve ticareti yasaklamazsanız, hayvanın terki için cüzi para cezaları verirseniz, bu konuda belediyeler gerekli çipleme, kısırlaştırma işlemlerini yapmazsa, ilgili sahiplendirme faaliyetlerini yapmazlarsa, hayvanın tanımadığı bölgeye hayvan bırakarak orada köpeklerin sürüleşmesine sebebiyet verirlerse elbette ki bu hayvanlar da içgüdüsel olarak ve doğaları gereği kendilerini daha kalabalık, kendilerini daha güvenli hissettikleri köpek gruplarının içerisine dahil olacaktır. Ama bu insanlar sadece köpek gruplarından değil hayvanın bizatihi varlığından rahatsızlar. Bu hayvan barınakta da olsa bu hayvandan rahatsız olacaklar.”