Kırmızı listede yer alan Arap tavşanı Nemrut kraterinde görüntülendi
Arap tavşanında en net görüntüler burada çekildi. Kanguru gibi ayakları, fare gibi gövdesi, tavşan gibi kulakları olan Arap tavşanının türü tehlike altında.
Nemrut Krater Gölü, endemik türü bitkilerin yanı sıra endemik türü canlılarla da araştırmacıların dikkatini çekiyor.
Nemrut’ta araştırma yapıldıkça farklı tür canlılarla karşılaşılıyor
Bitlis Eren Üniversitesi Öğretim Üyesi Cihan Önen, Nemrut kalderasında araştırma yapıldıkça farklı canlı türleriyle karşılaşmanın kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Önen, “Nemrut, her yönüyle beni ve insanları şaşırtmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde halk arasında da Arap tavşanı olarak bilinen bir canlıyı çekme fırsatımız oldu. Uluslararası doğa canlıları korumada kırmızı listede bulunan bir türle karşılaştık. Ender türlerin Nemrut kalderasında bulunması, bizde ayrı bir heyecan oluşturuyor.” dedi.
Saniyeler içerisinde kazıdıkları tünellerde saklanabiliyor
Arap tavşanının ilginç bir özelliği olduğunu belirten Önen, “Bu canlıların ilginç bir tipik özelliği, kulakları tavşana, tipi fareye, ayakları kanguya benziyor. Anatomik iskelet yapısıyla yüksek manevra ve sıçrama kapasitesini kazandırıyor. Bunların uzun tırnaklarının olması; toprağın kumul olduğu yerlerde kazı yapıp kendini muhafaza altın alma noktasında önemli bir avantaj sağlıyor. Bunlar yediği besinlerle elde ettiği suyla uzun süre sussuz hayatını devam ettirebiliyor. Bunun yanında bu canlılar gece veya gündüz tünel kazıp, tünel içerisinde bulunmaları uzun süre su ihtiyacının önüne geçebiliyor.” ifadesini kullandı.
Bilinmeyen birçok canlı türü kraterde yaşıyor
Nemrut kalderasının araştırmalar için uygun bir yer olduğunu dile getiren Önen, şunları söyledi:
“Nemrut, araştırmacılar için tam bir doğal alan. Birçok bitki türü, Eren Üniversitesi akademisyenleri tarafından araştırılıyor. Endemik canlıların da olması bizde bir şaşkınlık ve heyecan uyandırıyor. Araştırma yapıldığında bizimde bilmediğimiz birçok canlı turuna rastlanılır. Onun için iyi bir bilimsel çalışma yapmak gerekiyor.” (İLKHA)