​HÜDA PAR’ın halk ekmek çağrı talebi ses buldu

​HÜDA PAR’ın halk ekmek çağrı talebi ses buldu
​Gaziantep’te son yapılan ekmek zammının ardından halk ekmek satışı talebinde bulunan HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer’in çağrısı ses buldu....

Geçtiğimiz günlerde kentte somun ekmeğin fiyatı 3 lira 75 kuruşa ve pide ekmeğin fiyatı ise 3 lira 25 kuruşa yükselmişti. Zammın ardından fırıncılar, un fiyatlarının arttığını ve yeni yapılan zamma rağmen zararda olduklarını belirtti.

Ekmeğe yapılan ve yapılmasını zammın ardından birçok ilde olduğu gibi Gaziantep'te de ucuz ekmek için halk ekmek büfeleri tekrar gündeme gelmişti.

Kentte “halk ekmek” talebi için bir an önce harekete geçilmesi talebinde bulunan HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer’in yaptığı çağrısının ardından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi halk ekmeğinin satılacağı büfelerin 1 ayda hizmete gireceğini açıkladı.

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer, belediyelerin bir an öce vatandaşın “halk ekmek” talebi için harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

“Zamların önlenmesi için yetkililer çözüm bulmalıdır”

Halk ekmek satışının başlamasının dar gelirli aileler için iyi olacağını belirten Göçer, “İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerin birçoğunda ‘halk ekmek’ satışı var. Gaziantep'te de daha önce ‘halk ekmek’ fabrikası vardı, kapandı. Gaziantep’te ekmeğe bir yılda iki defa zam yapılmasının ardından vatandaşlarımız ‘halk ekmek’ talebinde bulunuyor. Bu konuda yetkililerin halkın bu talebine kulak vermesi gerekiyor. Halk ekmek satışı tekrar başlarsa çok güzel olur. Bir adet ekmek 2 lira olmuş. Bazı ailelerin nüfusu neredeyse 15 ve bu insanlar günde 10-15 ekmek alıyor. Bu tür aileler sadece kuru ekmek yese bile maliyeti ortadadır. Asgari ücretle çalışanlar ve dar gelirliler çok zor geçiniyor. Halkın bu talebi ile birlikte zamların önlenmesi için yetkililer çözüm bulmalıdır.” dedi.

“Esnaf ve halk dengesi korunmalıdır”

Fırıncı esnafının un sorununu da çözüm bulunması gerektiğini belirten Göçer, “Fırıncılarımız geçen yıl 160 liraya aldıkları unu bu yıl 300 liranın üzerinde aldıklarını, un ile birlikte diğer maliyetlerinin de aşırı derecede artmasından yakınıyor. Eğer unda sıkıntı varsa ihracat durdurulmalıdır. Esnafımıza ucuz un ve halkımıza da ucuz ekmek imkânı sağlanmalıdır. Kurulacak halk ekmek büfelerinin esnafı da mağdur etmemesi gerekir. Esnaf ve halk dengesi korunmalıdır.” ifadelerini kullandı.

İl Başkanı Göçer’in çağrısının ardından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi halk ekmeğinin satılacağı büfelerin 1 ayda hizmete gireceğini ve halk ekmeğinin satışının başlayacağının bildirdi.

Gaziantep halkının daha ucuz ekmek satın alabilmesi için hayata geçirilen Halk Yiyecek Dağıtım İşletmeleri’nden (HAYDİ) imalatı tamamlanan 50 satış büfesinin 25’i merkez ilçelerde belirlenen noktalara kondu. 17’si Şahinbey, 8’i Şehitkamil’e yerleştirilen büfelerde satış sorumlusu olarak kadınlar da istihdam edilecek.

Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulacak Ekmek Fabrikası, imalata hazır hale getirilene kadar Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in katılımıyla imzalanan “Günlük 50 bin Ekmek Üretimi İş Birliği Protokolü” kapsamında GAHİB Halıcılık ve Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Vedat Topçuoğlu Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Serdal Şakır Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne ait makinaları kullanarak ekmek üretecek.

Ekmek fabrikasının faaliyete geçmesiyle satış büfelerinde; francalı tipi ekmekler ile köy, ekşi mayalı, tam buğday unlu, rol, hamburger, tost, kepekli, mısır ekmeği gibi çeşitlendirilmiş ekmekler, glütensiz unla yapılan ürünler ve diğer unlu gıdalardan oluşan birçok ürün de bulunacak.

Öte yandan büfelerde en kısa sürede ekmek satışının yanı sıra süt, yoğurt, peynir ve yumurta da yer alacak.

Büyükşehir Belediyesi Gaziantep Halk Ekmek Projesi Sorumlusu İbrahim Yılmaz, proje ile Gaziantep halkının başta ekmek olmak üzere süt, yoğurt, peynir gibi hayvansal ürünlere ucuz ve kaliteli şekilde ulaşabilmesini amaçladıklarını söyledi.

Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in talimatları doğrultusunda öncelikle bir ekmek fabrikası kurmak için yola çıktıklarına dikkati çekerek şunları söyledi.

“Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerine satış büfelerimizi yerleştiriyoruz. Bu şekilde halkımıza kaliteli ekmeği uygun fiyata sunmayı planlıyoruz. Aynı şekilde süt, yoğurt, yumurta ve peynir gibi ürünleri de halkımıza bu büfelerde uygun fiyata sunacağız. Büfelerimiz bir ay içerisinde satışa başlayacak. Tabi biz, fabrika kurulum süreci devam ederken ekmek satışlarına beklemeden başlayabilmek için Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in katılımıyla bir protokol imzaladık. Bu çerçevede Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki ve teknik anadolu liselerinde şu anda ekmek üretimiyle ilgili tesislerimizi kurduk. Bu tesislerimizde üretilecek ekmeklerimizi büfelerimiz aracılığıyla halkımıza ulaştıracağız.” (İLKHA)