Çocuklara Çanta Seçiminde Bu Yanlışlara Düşmeyin

Çocuklara Çanta Seçiminde Bu Yanlışlara Düşmeyin
Çantalar, günlük hayatımızda eşyalarımızın kolay bir biçimde taşınabilmesi için en kullanışlı araçtır. Okul çantaları ise; çocukların kalem, defter, kitap vb. okulda kullanılacak yardımcı eşyalarını taşıdıkları en gerekli ihtiyaç aracı olmuştur. Okula başladıkları andan itibaren de çocuklarımız için en önemli ihtiyaç malzemesini iyi araştırıp daha sonrasında alınmasında fayda vardır.

Peki ya siz bu çantaları almadan önce hiç araştırdınız mı? Nasıl ve neye uygun çanta alacağınız konusunda bilgi sahibi misiniz? Araştırmadan ya da rastgele alınan çantalar çocuğunuzun sağlığını tehdit edebilir! Çanta alırken, çocuğunuzun yaşı boyu kilosu en önemli unsurlardır. Daha sonrasında dikkat etmeniz gereken unsurlar; kaliteli, sağlığı olumsuz yönde etkilemeyen çantalar olmalıdır. Çocuklara  çanta alırken yanlış seçimler yapmamaya özen gösterilmelidir. 

Okul Çantasının Ağır Olması 

Okul için yapılan alışverişlerin başında okul çantaları gelir. Çocuğunuza okul cantasi almanız gerekiyor fakat ne alacağınızı bilmiyorsanız, bu hususta ilk önceliğiniz, çocuğunuzun sağlığı olmalıdır. Yaşına ve fiziğine uygun çantalar, çocuğunuzun çantayı hem daha rahat taşımasını hem de ileriki zamanda bel, boyun, sırt ağrıları çekmemesi için ideal olacaktır. Siz tercihinizi çocuğunuzun vücut yapısına, çantanın rahat oluşuna dikkat etmeden yaparsanız ileride bu yüzden fazlasıyla sağlık problemi yaşanması mümkün olabilir.  Çantanın kendi ağırlığı ve içine konulan eşyalarla birlikte olan ağırlığı göz önünde bulundurularak çanta seçimi yapılmalıdır. Kronik bel ağrısı, bel, boyun rahatsızlıkları, skolyoz, kamburluk vb. rahatsızlıklara yol açmaması için ideal çantanın seçilmesi önemlidir. 

Bilgisayar üzerinden araştırmalar yaparak ulaşılan sonuçlarda birçok uzmanın açıklamalarına rastlayabilirsiniz. Çocuğunuza çanta alırken çantanın boyunu; çocuğunuzun yaş, boy, kilo verilerini kullanarak tercih edip, çocuğunuza premium çantayı alabilirsiniz. Çantanın ağırlığının çocuğunuzun taşıyamayacağı ağırlıkta olmaması gerekir. Hafif, yumuşak çanta seçimleri çocuğunuzun sağlığı açısından önemlidir. Bazı uzmanların görüşlerine göre çantanın ağırlığı üç kiloyu geçmemelidir. Bazılarının söylediğine göre ise vücut ağırlığının yüzde on veya yüzde yirmisi kadar olmalı kanaatindedir.   

Yanlış Askı ve Kumaş Seçimi 

Çocuklarınızın okul çantası seçimini yaparken boyu ve ağırlığı kadar askı ve kumaş seçimleri de önemlidir. Mesela tek askılı, plastikten yapılmış bir çanta tercih ettiniz. Aynı şekilde boyutunda olduğu gibi bu seçimde de sağlığı olumsuz etkileyecek durumlar söz konusudur. Tek omuza ağırlık vermek çocuğunuzun kemik yapısını ve vücudun duruşunu etkileyebileceği için birçok sorunu da beraberinde getirir. Bunun yerine iki askılı ve eşit uzunlukta kanserojen madde içermeyen kumaşları tercih ettiğinizde çocuğunuzun hem sağlığını tehlikeye atmamış hem de duruş bozukluğu yaşamasının önüne geçmiş olursunuz. 

Kumaş çantalar, genellikle en kullanışlı çanta modelleridir. Fakat olumsuz hava şartlarında pek kullanışlı olmayabilir. Bunun için su geçirmeyen kumaşlar tercih edilerek, çantanın içerisinde ki eşyalar korunmalıdır. Ayrıca okulda çabucak kirlenen çantalar için en uygunu kumaşın silinebilir kumaş olması da kolaylıkla temizliğini sağlamanıza yardımcı olacaktır.     

Yanlış Model Seçimi 

Çocuklar için çanta seçimi mutlaka yaşlarına uygun yapılmalıdır. Sağlığı için çocuğunuza en uygun çantayı seçtiniz peki ya modeli? Bu hususta ilk dikkat edilmesi gereken konu yaşı olmalıdır. Yaşına uygun modeller seçmeniz, çocuğunuzun ilgisini ve dikkatini çekmesi onu psikolojik olarak daha rahat hissettirecektir. Yaşlarından dolayı modeline daha çok dikkat ettikleri dönemde çanta seçimlerinde en sevdikleri modeli seçmeye de özen göstereceklerdir. 

Tekerlekli Çantalar 

Tekerlekli çantalar, günümüzde en çok beğeniye sahip olan çantalardır. Tekerlekli olması sebebiyle kolay kullanıma sahiptir. Vücudu hiç yormadan sadece çekerek kullanıldığı için birçok sağlık riskini ortadan kaldırır. Fakat bu çanta modelini seçerken çocuğunuzun merdiven kullandığı zamanlarda işini zorlaştıracak bir duruma sürükleyebileceğini de hatırlatmak gerekir. 

Dijital Baskılı Çantalar 

Baskılı çanta modelleri, çocukların genellikle ilk tercihi olabilir. Renkli, resim baskılı çantalar çocukların ilgi odağıdır. Fakat bu tarz modeller için çok iyi bir araştırma yapılması ve çocuğunuzun sağlığını tehdit etmeyecek nitelikte ürünler olması gerekir. Kanserojen madde içeren ürünlerle yapılmış premium olmayan kimyasallar kullanılmış olabilir. Bu da çocuğunuzun sağlığını tehdit eder. Bu hususa da değinmekte fayda var. Ayrıca kalitesiz seçilmiş ürünlerin ömrü diğerlerine göre daha kısa olabilir. Çabuk yıpranma, yırtılma, rengi solma vb. durumlar yaşanmaması için kalitesi konusunda ısrarcı olmalısınız. 

Bölmeli Çantalar 

Tek bir bölümü olan çantalar çantanın kullanışını biraz zorlayabilir. Çantanın kullanımını kolaylaştırmak için birkaç gözü olan çantalar tercih edilmelidir. Bu hem çantanın dağınıklığını önler hem de içerisindeki eşyalara daha kolay ulaşılabilmesini sağlar. 

Uygun Fiyatlı Diye Kalitesiz Ürün Tercih Etmek 

Günümüzde çocukların kullandığı eşyaların fiyatı bir tık daha fazla olması aşikâr bir durumdur. Uygun diye alınan ürünün kalitesiz olması sağlık açısından ve maddi anlamda sizi daha çok zorlayacaktır. Çünkü kullanım süresinin kısa olması, sizi tekrar bir çanta arayışına sürükleyebilir. Günümüzde, alışveriş siteleri oldukça fazla bulunmaktadır. Bilgisayar veya telefonunuz üzerinden siteleri karşılaştırabilir. Kaliteli ve bütçenize uygun bulduğunuz ürünü satın alabilirsiniz. Ürünü satın almadan önce fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz.  

Merdiven altı, kanserojen madde içerikli kimyasallarla yapılmış çantalardan uzak durulmalıdır. Bildiğiniz güvendiğiniz yerlerden satın almak daha güvenilir sonuçlar elde etmenizi sağlar. Çanta alırken bu hususlara dikkat ettiğinizde çocuğunuzun sağlığı için en doğru seçimi yapmış olursunuz.