Pendik Merkez - Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattını kim yaptı, parasını kim ödedi?

Pendik Merkez - Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattını kim yaptı, parasını kim ödedi?
M10 Pendik Merkez - Sabiha Gökçen Havalimanı metrosu dün açıldı. Peki Pendik Merkez - Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattını kim yaptı? Metronun parasını kim ödedi?

M10 (Pendik Merkez - Sabiha Gökçen Havalimanı) Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu yakasında bulunan, tamamı Pendik ilçe sınırları içerisinde, ilk istasyonu Pendik Merkez, son istasyonu ise Sabiha Gökçen Havalimanı olan 9,64 km uzunluğunda olan metro hattıdır.

Hattın Fevzi Çakmak - Sabiha Gökçen Havalimanı bölümü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından inşa ettirilerek 2 Ekim 2022 tarihinde hizmete açıldı. Öte yandan Fevzi Çakmak - Pendik Merkez arasındaki bölümde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşaat çalışmaları sürüyor. İBB tarafından yapılan açıklamada hattın inşaatının ve işletmesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığı belirtildi.

İnşaat çerçevesinde Pendik Merkez istasyonunda çıkan arkeolojik kazılar İstanbul Arkeoloji Müdürlüğü tarafından inceleniyor ve şantiye bölümünden alınıyor. Bu kazılardan bir bölümü Haziran 2022 itibariyle bitme aşamasında. İstanbul'daki arkeolojik kazı çıkan istasyonlardan farklı olarak Pendik İstasyonunda herhangi bir gecikmeli açılış olmayacak.0

Hattın Fevzi Çakmak - Pendik Merkez kısmı hizmete açılana dek, Fevzi Çakmak - Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki kısımda yalnızca M4ᴀ hattı'nın işletmesi yapılacak.

Hat üstündeki 4 istasyonda M4ᴀ hattı ile aynı peronu ve tüneli kullanacak. Kaynarca Merkez istasyonunda M4ʙ hattı ile aynı tüneli kullanmayıp, farklı peronlarda aktarma olanağı tanıyacaktır.

Kaynarca Merkez, Fevzi Çakmak - Hastane, Yayalar - Şeyhli, Kurtköy ve Sabiha Gökçen Havalimanı istasyonları M4 ile ortak istasyondur ve -Kaynarca Merkez istasyonu dışında trenler aynı peronu kullanacaktır.