SAMSUN SİNOP VETERİNER HEKİMLER ODASI İL TEMSİLCİSİ ÖZDEMİR: “SAĞLIKTA ŞİDDET YASASINA ALINMAMIZI TALEP EDİYORUZ”
MUSTAFA USTA
Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odası İl Temsilcisi Doğan Özdemir, “Eş değer mesleklere verilen haklarımızın verilmesi geri alınan haklarımızın iadesi özellikle çalışan ve emeklilerin maaş düzeyinin yükseltilmesi ve sağlıkta şiddet yasasının içerisine sağlık sınıfında olmamız hasebiyle tekrar alınmamız bizimde sağlık sınıfı içerisinde değerlendirilmemizdir. Bu şuanda ülkeyi yöneten hükümetin görevidir. Tarım Bakanlığı'nın görevidir” dedi.
Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odası İl Temsilcisi Doğan Özdemir, veteriner hekimlerin özlük hakları ve sağlıkta şiddet yasası kapsamına alınmaları noktasında değerlendirmelerde bulundu.
“EMEKLİ MAAŞLARINDA EŞDEĞER MESLEKLERLE NERDEYSE YARI YARIYA HATTA YÜZDE YÜZ FARKLAR VAR”
Özdemir, şöyle konuştu.
“Mesleğimizdeki hak kayıpları, tüm mesleklerle kıyaslandığı zaman bizim mesleğimiz kadar verilmiş yasal haklarını kaybeden ya da eşdeğer mesleklere verilen haklardan yararlandırılmayan, parantez içinde veteriner hekimler hariçtir diye yasa çıkarılan bir mesleğin mensuplarıyız. Veteriner hekimlik insan sağlığına çok direkt etkileyen bir meslek olduğu için normalde yasal olarak 657 sayılı devlet memurları yasasına göre biz sağlık sınıfı dediğimiz doktorların içinde olduğu sınıftayız. Ama bu sınıfın içerisinde olmakla beraber, doktor meslektaşlarımıza ya da o gruptaki diğer meslektaşlarımıza verilen hakların hiç birisi neredeyse bize verilmemektedir. Mesela fiili hizmet tazminatı dediğimiz yıllardan beri aldığımız yıpranma ilgili olan bir tazminat var bu tazminat şu anda bir sürü gereksiz mesleklere verildiği halde bizim işimizin sahada olması göz önüne alındığında hak ettiğimiz bu yasal hakkımız gasp edilmiş ve kaldırılmıştır. Maaşlarda aynı şeyleri yaşamaktayız. Emekli maaşlarında eşdeğer mesleklerle nerdeyse yarı yarıya hatta yüzde yüz farklar var. Bu hak kayıplarımızın yanında ikincisi şiddet sağlıkta şiddet yasası çıktı. Bu yasada biz baştan sona herhangi bir meslek grubuna yapılan şiddeti kınıyoruz.
“GİTTİĞİMİZ YERDE HAK ETTİĞİMİZ ÜCRETİ ALAMAYIZ”
Her zaman o şiddeti yapanların karşısında oluyoruz ama sağlık sınıfında olduğumuz halde bizde bu yasadan mahrum edilenlerdeniz. Buna anlam vermek çok güç hem sağlık sınıfındayız hem bu şiddet yasasının dışındayız. Eğer insanların dövülmesi, öldürülmesi bir sıkıntıysa işte çok basit birkaç örnek verdim. Bizim meslektaşlarımız 24 saat gece gündüz bayram, pazar diye bir mevhum olmadan gerektiğinde lokantadan gerektiğinde yatağından kalkıp nerede olduğu bilinmeyen köylere adreslere gider ve hiçbir can güvenliğimiz yoktur. Gecenin bir yarısında buranın en uzak en ücra köşelerine kendi aracımızla gitmek zorunda kalırız. Kışın karda traktörlere binmek zorunda kalırız. Gittiğimiz yerde hak ettiğimiz ücreti alamayız. Bazen tuzağa düşürülüp dövülen öldürülenlerde olmuştur. Bunların tek tek açıklanmasının çok mantıklı olduğunu düşünmüyorum ama biz bunu yaşayan insanlarız. Bunu için sağlıkta şiddet yasasına alınmamızı talep ediyoruz. Eş değer mesleklere verilen haklarımızın verilmesi geri alınan haklarımızın iadesi özellikle çalışan ve emeklilerin maaş düzeyinin yükseltilmesi ve sağlıkta şiddet yasasının içerisine sağlık sınıfında olmamız hasebiyle tekrar alınmamız bizimde sağlık sınıfı içerisinde değerlendirilmemizdir. Bu şu anda ülkeyi yöneten hükümetin görevidir. Tarım bakanlığının görevidir. Talebimiz budur.”