CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ: "EKİM AYINDA ON İKİNCİ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANIMIZI MECLİSİMİZE ARZ EDECEĞİZ"

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ: "EKİM AYINDA ON İKİNCİ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANIMIZI MECLİSİMİZE ARZ EDECEĞİZ"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar ile görüştü. Yılmaz, “Tarım stratejik bir sektördür. Tarım sektörü hiçbir zaman modası geçmeyecek bir sektördür. Tarım ve gıda konularında ülkelerin mutlaka çok iyi planlama yapması gerekiyor. Bu konuları yukarıda etraflıca tartıştık. Bütün bu çalışmaların sonuçlarını Orta Vadeli Programımıza genel çerçevede yansıtacağız. Eylül ayında inşallah orta vadeli programımızı toplumla paylaşmış olacağız. Ardından e

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar ile görüştü. Yılmaz, “Tarım stratejik bir sektördür. Tarım sektörü hiçbir zaman modası geçmeyecek bir sektördür. Tarım ve gıda konularında ülkelerin mutlaka çok iyi planlama yapması gerekiyor. Bu konuları yukarıda etraflıca tartıştık. Bütün bu çalışmaların sonuçlarını Orta Vadeli Programımıza genel çerçevede yansıtacağız. Eylül ayında inşallah orta vadeli programımızı toplumla paylaşmış olacağız. Ardından ekim ayında da yine çok önemli bir politika dokümanımız 12’nci 5 Yıllık Kalkınma Planımızı Meclisimize arz edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bugün Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar ile görüştü. TZOB Genel Merkezi'nde yapılan görüşmeye Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Ebubekir Gizligider'in yanı sıra dokuz bölgenin ziraat odası başkanı katıldı. Yaklaşık 2 buçuk saat süren toplantının ardından basın açıklaması yapan Cevdet Yılmaz şunları söyledi:

TARIM VE GIDA KONULARINDA ÜLKELERİN MUTLAKA ÇOK İYİ PLANLAMA YAPMASI GEREKİYOR”

“Değerli arkadaşlar yukarıda çiftçilerimizin, tarım kesiminin çatı kuruluşu olan Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin misafiri olduk. Dokuz bölgeden katılan temsilciler vardı. Başkanımız sağ olsun, genel meseleleri ortaya koydu. Her bölgeden gelen temsilcimiz de kendi bölgesiyle ilgili meseleleri aktardı. Bunları bir rapor olarak da aldık. Tabi ikiye ayırmak lazım konuları; bir güncel konular var bir de orta vadeli daha yapısal hususlar var. Özellikle bu aralar biliyorsunuz orta vadeli programla ilgili istişare sürecini devam ettiriyoruz. Hemen hemen bütün kesimlerle istişarelerimiz oluyor. Tarım sektörüyle ilgili olarak da bugün burada önemli bir toplantı yaptık. Ayrıca daha geniş farklı meslek kuruluşlarından birliklerden arkadaşlarımızın da katılacağı, Tarım Bakanımızla birlikte organize edeceğimiz bir istişare toplantımız daha olacak. O da ay sonuna doğru gerçekleşecek.

Tarım stratejik bir sektördür. Tarım sektörü hiçbir zaman modası geçmeyecek bir sektördür. Tarım ve gıda konularında ülkelerin mutlaka çok iyi planlama yapması gerekiyor. Bu konuları yukarıda etraflıca tartıştık. Özellikle üretim planlaması hem kendi ihtiyaçlarımızı karşılamaya dönük hem de dış dünyayla ticaretimizde üretim planlamasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha yukarıda görmüş olduk ölçek meseleleri yine gündeme geldi. Maalesef bizim tarım sektöründe yeterli büyüklüğe, arazi büyüklüğüne sahip olmadığımızı biliyoruz. Miras yoluyla başka şekillerde parçalanan araziler verimliliği de düşürüyor. Bu noktada miras hukukunda yapılan değişikliklerin önemini bir kez daha hatırlattı başkanımız.

ON İKİNCİ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANIMIZI MECLİSİMİZE ARZ EDECEĞİZ”

Toplulaştırma dediğimiz çalışma da yine son derece kıymetli. Bunları tartıştık. Sulama yine gündeme gelen önemli diğer bir başlık oldu. Tarımdaki verimliliğin artırılmasında, sulama konusunun ne kadar kıymetli olduğunu, bu çerçevede Devlet Su İşleri'nin yatırımlarının öneminin altı çizildi. Farklı bölgelerden arkadaşlarımız özellikle öncelikli olan sulama konularını da gündeme getirmiş oldular. O konularla ilgili olarak da şunu ifade edebiliriz. Sulama gerçekten çok kıymetli. Toplam kamu yatırımları içinde sulamaya giderek daha fazla ağırlık vermeye çalışıyoruz. Ancak sulama projelerinin içinde de daha kısa sürede bitip üretim sağlayacak olan projeler yine önceliklendirilecek. Onlardan elde ettiğimiz gelirlerle de yeni sulama projelerini destekleme imkanımız olacak. Bu kapsamda GAP, DAP, GOP gibi projelerin de yine önem ve öncelik taşıdığı ifade edildi.

Prensibimiz şu; hükümet ve üretici birlikte bu işleri ele alacak tasarlayacak, etkilerini de birlikte görüp tedbir alacak... Bütün bu çalışmaların sonuçlarını orta vadeli programımıza genel çerçevede yansıtacağız. Eylül ayında inşallah Orta Vadeli Programımızı toplumla paylaşmış olacağız. Ardından ekim ayında da yine çok önemli bir politika dokümanımız 12’nci 5 Yıllık Kalkınma Planımızı Meclisimize arz edeceğiz. Ve bütün bunlar çerçevesinde de bütçe sürecini 2024 yılı bütçesini meclisimize takdim edeceğiz, arz edeceğiz.

TARIM KESİMİMİZLE, DİYALOG İÇİNDE POLİTİKALARIMIZI ŞEKİLLENDİRMEYE VE UYGULAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Bütün bu çalışmalarımızı da burada ifade edilen hususların, politikaların çok faydalı olacağını yürekten inanıyorum. Biz de buradaki tartışmalardan ve bize verilen belgelerden azami derecede istifade etme gayreti içinde olacağız. Tabii ki her şeyi bir anda yapmak mümkün değil. Belli bir süreç içinde, aşama aşama buradaki önerileri hayata geçireceğiz. Burada en kritik olan husus şu; kamu ve üretici, kamu ve ilgili taraflar sürekli bir diyalog içinde olmalı. Hangi adımı atıyorsak atalım ilgili taraflarla istişare içinde olduğumuzda hem hata marjını düşürüyoruz hem de sahiplenmeyi arttırmış oluyoruz. Biz de bu anlayış içinde tarım kesimimizle, diyalog içinde politikalarımızı şekillendirmeye ve uygulamaya devam edeceğiz diyorum.”