YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ AŞÇILIK PROGRAMI ÖĞRETİM GÖREVLİSİ TAŞKESEN: "ÖĞRENCİLERİMİZ SEKTÖRE HAZIRLIK ANLAMINDA NE GEREKİYORSA ÖĞRENİYOR"
SEYFİ ÇELİKKAYA
Yozgat Bozok Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Programına devam eden öğrenciler, okul mutfağında gördükleri uygulamalı derslerle geleceğin gurmeleri ve şefleri olma yolunda ilk adımlarını atıyor. Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Uğur Eren Taşkesen, "Şu anda eğitim mutfağımızda daha önce teorik olarak aldığı bilgileri arkadaşlarımız uygulamalı olarak yerine getiriyorlar. Mutfağımızda Türk mutfağı, dünya mutfakları, pişirme teknikleri, pastacılık teknikleri, süt ve süt ürünleri dersleri gibi pratik ve teorik dersler işleniyor. Burada öğrencilerimiz sektöre hazırlık anlamında sektörde ne gerekiyorsa onları öğreniyorlar" dedi.
Yozgat Bozok Üniversitesi Aşçılık Programını tercih eden öğrenciler, kariyer planlamaları doğrultusunda ilerlerken, mutfakta yemek yapmayı çok sevdikleri için bu bölümü tercih ettiklerini söyledi. Bölüm binasında teorik eğitimlerin ardından uygulamalı eğitim okulun uygulama mutfağında veriliyor.
“DİPLOMALI AŞÇI OLACAĞIM”
Okulun en yaşlı öğrencisi 53 yaşındaki Ender Karadere, Eskişehirli olduğunu belirtti. Özel bir sektörden emekli olduktan sonra, 16 yıl çalıştığı mutfaklara bu kez diplomalı aşçı olarak dönmek için üniversite sınavına girip, ilk tercihinde Aşçılık bölümünü kazandığını söyledi. Okulda, mutfaktan uzak kaldığı dönemdeki gelişmeleri öğrenip, kendisini yenilemeye çalıştığını ifade eden Karedere, şöyle konuştu:
"Özel sektörden emekli oldum. 2001 yılına kadar aşçılık yaptım. 15 yaşından 31 yaşıma kadar aşçılık yaptım. 2001 krizi itibariyle sektör değiştirdim. Daha sonra içimde ukde kaldı ama emekli olduktan sonra da boş durmak hoşuma gitmedi. Bir şeyler yapmak istedim, üniversite sınavlarına girdim. Aşçılığı kazandım, aşçılık bölümü. Burada ikinci senem aşçılık öğrenmeye çalışıyorum. Geçmişte bir temelin var zaten. 2001 yılına kadar çalışım. Onun için burada 2001 ile 2023 arasındaki gastronomideki değişiklikleri, gelişmeleri güncelliyorum. Bitirdikten sonra da çalışmayı düşünüyorum. Türk gastronomisine hizmet etmek istiyorum, katkı sağlamak istiyorum, aynı zamanda keyifli bir iş. Buradan mezun olduktan sonra diploma sahibi olacağım. Daha önce içimde ukde kalmıştı, diploma sahibi olamamıştım. Geçmiş dönemde okumak biraz daha zordu, şimdi biraz daha kolay. Buradan mezun olduktan sonra diploma sahibi olduktan sonra da inşallah sektörde çalışmaya devam edeceğim. Diplomalı aşçı olacağım."
"MUTFAK İŞLERİYLE UĞRAŞMAYI SEVİYORUM"
Bozok Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Öğrencisi Buse Kızılçağ da, "Bu bölümü çok severek seçtim. Çünkü mutfakta yemek yapmayı, mutfak işleriyle uğraşmayı seviyorum. Buradan çıktığımda diplomamı aldığımda çok güzel iş imkanlarım olacak. Mutfakta öğretmenlerimiz gerçekten bize çok güzel şeyler öğretiyor. Yapımından sunumuna kadar her şeyi öğreniyoruz. Buradan çıktığımda çok güzel iş imkanlarım olacak. Firmalar olsun, restoranlar olsun, her yerde iş imkanım olacak" diye konuştu.
"İŞLETMELERDE RAHATLIKLA İŞ BULABİLİYORLAR"
Yozgat Bozok Üniversitesi Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Uğur Eren Taşkesen, şunları söyledi:
"Şu anda eğitim mutfağımızda daha önce teorik olarak aldığı bilgileri arkadaşlarımız uygulamalı olarak yerine getiriyorlar. Mutfağımızda Türk mutfağı, dünya mutfakları, pişirme teknikleri, pastacılık teknikleri, süt ve süt ürünleri dersleri gibi pratik ve teorik dersler işleniyor. Burada öğrencilerimiz sektöre hazırlık anlamında sektörde ne gerekiyorsa onları öğreniyorlar. Bölümümüzde toplamda 102 öğrencimiz var. Öğrencilerimiz mezun olduktan sonra kamu kurumlarında KPSS ile iş bulabildikleri gibi özel sektörde de kafe, restoran, otel gibi işletmelerde rahatlıkla iş bulabiliyorlar. Programımız doluluk oranı 102 kişi var şu anda, doluluk oranı da tam dolu. 55 öğrencimiz var birinci sınıfta. İkinci sınıflarda da 48 öğrencimiz var. İlgi çok büyük, her geçen gün sayı artıyor. Daha fazla alabiliriz ama bizim mutfak kapasitemiz yeterli olmadığı için şu anda 50 kişiyle sınırlamış bulunuyoruz. 2019 yılından beri eğitim veriyoruz. 20 öğrenciliğe başladık. Şu anda dediğim gibi 50 öğrenciyle devam ediyoruz bölümlerde. Burada Türk mutfağı, dünya mutfakları yemeklerini öğreniyoruz. Yine yöresel yemekleri öğreniyorlar. Doğrama teknikleri, pişirme pislikleri gibi mutfakta gerekli olan bilgi ve beceriyle kazanıp mezun oluyor, öğrencilerimiz."