TBMM İÇİŞLERİ KOMİSYONU BAŞKANI SOYLU, ROMANYA BÜYÜKELÇİSİ TINCA İLE BİR ARAYA GELDİ

TBMM İÇİŞLERİ KOMİSYONU BAŞKANI SOYLU, ROMANYA BÜYÜKELÇİSİ TINCA İLE BİR ARAYA GELDİ
TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Süleyman Soylu, Romanya Büyükelçisi Ştefan Alexandru Tınca'yı makamında kabul etti. Soylu, Tınca'ya son hazırlanan AB Komisyonu raporunda Türkiye'ye haksızlık yapıldığını ifade ederek "Bu raporu kabul etmediğimizi, yanlı, ülkemizin hiç hak etmediği bir rapor olduğunu bir kez daha sizin nezdinizde teyit etmek isterim. Romanya bu konuda her daim yanımızda olmuştur" dedi. Büyükelçi Tınca da "Romanya her zaman Türkiye'yi destekliyor AB'ye üye bir ülke olması için. Umarım AB artık

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Süleyman Soylu, Romanya Büyükelçisi Ştefan Alexandru Tınca'yı makamında kabul etti. Soylu, Tınca'ya son hazırlanan AB Komisyonu raporunda Türkiye'ye haksızlık yapıldığını ifade ederek "Bu raporu kabul etmediğimizi, yanlı, ülkemizin hiç hak etmediği bir rapor olduğunu bir kez daha sizin nezdinizde teyit etmek isterim. Romanya bu konuda her daim yanımızda olmuştur" dedi. Büyükelçi Tınca da "Romanya her zaman Türkiye'yi destekliyor AB'ye üye bir ülke olması için. Umarım AB artık stratejik, ekonomik olarak Türkiye'nin ne kadar önemli olduğunu, AB'ye üye olmasının ne kadar önemli olduğunu anlarlar" diye konuştu.

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu, bugün TBMM'deki makamında Romanya Büyükelçisi Ştefan Alexandru Tınca'yı kabul etti.

Tınca, "Çok dinamik bir alan olduğu için kesinlikle sizin için çok uyumlu bir görev, başarılar dilerim" diyerek Soylu'yu yeni görevi için tebrik etti. Soylu da Tınca'ya hem iyi dilekleri hem de ziyareti için teşekkür ederek şunları söyledi:

"TICARET HACMIMIZ 145 YILDA 10 MILYAR DOLARI AŞTI"

"Türkiye ve Romanya arasında 145 yıldır diplomatik ilişkiler her iki ülkenin arasındaki bağı sürekli olarak güçlendirmektedir. Geçmiş dönemde de birlikte çok çalıştık ve ortak iş birlikleri gerçekleştirdik. Ortaya koyduğumuz iş birliği bence örnek bir iş birliğiydi. Özellikle 6 Şubat depreminde Romanya hükümeti ilk andan itibaren gerek arama kurtarma gerek sağlık gerek maddi ve bir takım lojistik destekleri anında ortaya koydu, bu iki devletin, iki milletin önemli dayanışması oldu teşekkür ediyoruz. 145 yıllık ilişkilerimiz her alanda sonuçlarını göstermektedir; ticaret hacmimiz 145 yılda 10 milyar doları aştı. Bu iki ülke için yeni hedeflenen 15 milyar doların yakalanmasına yönelik büyük bir adımdır. Ayrıca Türkiye'nin önemli firmaları, şirketleri, yaklaşık 4 bini aktif 17 bin toplam şirket orada yatırımlarını devam ettirmekte bu bizim için çok kıymetlidir.

"SON AB KOMISYONUNUN RAPORU HEM BIZI ÜZMÜŞTÜR HEM HER ALANDA HAKSIZLIKLAR IÇERMEKTEDIR"

Özellikle Romanya Türkiye'nin AB yolculuğunda her daim desteğini açık bir şekilde ortaya koymuştur. Son AB Komisyonu’nun raporu Türkiye açısından hem bizi üzmüştür hem her alanda haksızlıklar içermektedir hem de bir ahde vefasızlık ortaya koymaktadır. Bu raporu kabul etmediğimizi, yanlı, ülkemizin hiç hak etmediği bir rapor olduğunu bir kez daha sizin nezdinizde teyit etmek isterim. Romanya bu konuda her daim yanımızda olmuştur."

"GAZZE'DE YAŞANANLAR DA BUNA SESSİZ KALMAK DA GERÇEKLEŞTİRMEK DE BİR CİNNET HALİ"

İsrail'in Gazze'de sivillere yönelik saldırılarına da değinen Soylu “Gazze'de bir katliam ile karşı karşıyayız. Bu bir cinnet hali, buna sessiz kalmak da gerçekleştirmek de bir cinnet hali. Gazze dünyanın yeni düzeni için bir milat olacaktır. Dünyada grinin ortadan kalacağı dünyanın siyah ve beyaz olacağı yeni bir düzene doğru dünya adım atmaktadır. Dünyanın, insanlığın vicdanı asla masumları öldürmeyi meşruiyet kılıfı içine sokamaz. Burada yeni bir süreç olacak bu beni korkutuyor; çocukların, gençlerin önünde sivil katliamlar yaşanıyor, bu dünyada yetişen yeni neslin vahşet ve şiddet konusunu normalleştirmesi gibi bir durum oraya koyar ki bu insanlık için en büyük felakettir. Dünyada savaş, kaos isteyenler, terörü destekleyenler bu çocukların gördüklerini istismar edebilirler. Bir kısım çocuklar travmayla bir kısım çocuklar da şiddet ve vahşete özenerek büyüyecek bundan kendini dünyanın efendisi olarak görenler sorumlu. Bu hepimizin bir sorunu" diye konuştu.
Tınca da şunları dile getirdi:

"HATAY BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR BÖLGE OLDUĞU İÇİN ORADA MADDİ OLARAK YARDIMCI OLACAĞIZ"

"Bizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz, sizi bir dost, kardeş gibi görüyoruz. Sizi bu sene de milli günümüze bekliyoruz kapımız her zaman açık. İçişleri alanında iş birliğimiz çok verimli geçiyor. 6 Şubat'ta ekiplerimiz destek oldular, her zaman destek vermeye hazırız, hatta orada ekiplerimiz hayat kurtardı. Yeni projelerimiz var, orada yeni inşaatlar yapılacak, Hatay bizim için çok önemli bir bölge olduğu için orada maddi olarak yardımcı olacağız.

"AB'YE ÜYELİK KONUSUNDA SİZE HER ZAMAN DESTEK VERECEĞİZ"

Romanya her zaman Türkiye’yi destekliyor AB'ye üye bir ülke olması için. Siz dost ülke ve komşu olduğunuz için size her zaman destek vereceğiz. Bu rapor her sene hazırlanıyor ama önemli olan ikinci düzenlenen rapor. Umarım AB artık stratejik, ekonomik olarak Türkiye'nin ne kadar önemli olduğunu, AB'ye üye olmasının ne kadar önemli olduğunu anlarlar."