DOĞRU VE YANLIŞLARIYLA KONTAK LENSLER HAKKINDA TÜM DETAYLAR

DOĞRU VE YANLIŞLARIYLA KONTAK LENSLER HAKKINDA TÜM DETAYLAR
Kontak lens yanlış kullanımı sonucunda göze ciddi boyutta hasar verebilecek ürünlerin başında gelir. Bu ürünler hakkında öne sürülen yanlış bilgiler, bakımının yanlış yapılması da göz sağlığını tehlikeye atabilir. Lensleri ilk defa kullanacak olanlar ya da kullanımı konusunda eksik bilgiye sahip olanlar mutlaka doktoruna ya da bir optometriste danışmalıdır.

Kontak lens yanlış kullanımı sonucunda göze ciddi boyutta hasar verebilecek ürünlerin başında gelir. Bu ürünler hakkında öne sürülen yanlış bilgiler, bakımının yanlış yapılması da göz sağlığını tehlikeye atabilir. Lensleri ilk defa kullanacak olanlar ya da kullanımı konusunda eksik bilgiye sahip olanlar mutlaka doktoruna ya da bir optometriste danışmalıdır.

Kontak lensler hakkında nelerin doğru nelerin yanlış olduğunu bilmek, göz sağlığı için ciddi derecede önem taşır. İşte doğru ve yanlışlar hakkında o detaylar:

YANLIŞ BİLİNEN: KONTAK LENSLERİN GÖZDE KAYBOLDUĞU

Doğru olan: Lenslerin gözden kaybolması gibi bir durum söz konusu olamaz. Göz yüzeyine yerleştirilen bu diskler birtakım sebeplere bağlı olarak yerinden kayabilir, düşebilir. Ancak bu gözde kaybolduğu anlamına da gelmez. Özellikle şeffaf renkli olanları düştükten sonra fark etmemek, kişilerde acaba gözümde kayıp mı oldu sorusuna neden olabilir. Bu durumda endişelenmeye gerek yok. Bu tarz sorunlarla karşılaşmamak için lenslerin nasıl kullanılacağını öğrenmek ve bakımlarını yapmak doğru bir adım olacaktır.

YANLIŞ BİLİNEN: KONTAK LENS KULLANIMI GÖZLERİN TAHRİŞ OLMASINA NEDEN OLUR

Doğru olan: Lens, görme durumunu düzeltmek için kullanılır. Gözlere uygun şekilde lenslerin takılması ve bakımının da düzgün yapılması tahrişin önüne geçer. Ancak bazı kişilerin göz yapıları lense uygun olmayabilir ya da lenslerin bakımını yeterince yapmıyor olabilir. Bu durumda da lensin tahriş yapması olasıdır.

YANLIŞ BİLİNEN: GÖZE TAKILAN KONTAK LENS GÖZÜ DAHA KÖTÜ HALE GETİRİR

Doğru olan: Kontak lenslerin gözleri daha kötü hale getirmesi sadece uygun olmayan kullanımı ile mümkündür. Doktor tarafından uygun şekilde reçete edilen lenslerin kullanılması görme düzeyini artırır. Ancak kullanımı esnasında bakımının yapılmaması gibi durumlar göz sağlığını olumsuz etkileyebilir.

YANLIŞ BİLİNEN: YALNIZCA GENÇ YAŞTAKİLER KONTAK LENS KULLANABİLİR

Doğru olan: Kontak lens kullanımını belli yaşa indirgemek yanlıştır. Her yaştan insanlar kullanabilir. Göz kusuru neyse insanlar ona göre kontak lens tercihi yapabilirler.

YANLIŞ BİLİNEN: GECE UYURKEN LENS KULLANILABİLİR

Doğru olan: Gözlerin kapalı olduğu zamanlarda ya da uyurken lens kullanmak doğru değildir. Bu süreçte gözlerin oksijen alması mümkün olmayabilir ve bu da göz sağlığını olumsuz etkileyebilir. Ancak gece takmaya uygun olan lensler de vardır. Bunların kullanımı için de doktora danışmak önemli bir husustur.

Günümüzde birçok iş artık dijitale kaydı. İnsanlar da artık teknolojinin getirdiği yeniliklere bağlı olarak ekran başında iş yapıyor. Sürekli ekrana bakmak göz sağlığını olumsuz etkiliyor. Göz egzersizi yapmamak ve devamlı ekran ışığına maruz kalmak, görmede kayıplara neden oluyor. Genetik faktörler de bu kayıpların nedenleri arasında sayılabilir.

Görme sorunlarının tedavisi gözlüklerle mümkündür. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte kontak lens kullanımı da artmaya başladı. Göz kusurlarını düzeltmek için cerrahi müdahale de yapılabilir ancak cerrahi müdahale istemeyen ya da mümkün olmayan insanlar için kontak lens adeta kurtarıcıdır.

KONTAK LENS NE DEMEK?

Kontak lens ne demek diye bakıldığında gözbebeği üzerine yerleştirilen şeffaf, renkli ve yuvarlak disk olduğu söylenebilir. Görme bozukluğunu gidermek için kullanılabileceği gibi estetik açıdan da renkli olanları tercih edilebilir.

2 kısımda kontak lens çeşitleri incelenebilir: Yumuşak ve sert. Esnek ve su emici özellikte bir malzemeden yapılanlar yumuşak lens olarak adlandırılırken daha sert malzemeden üretilenler ise sert lens olarak adlandırılır. Daha uzun ömürlü oldukları söylenir. Daha rahat kullanımı olan yumuşak lenstir. Her iki türün de kendine göre avantajı vardır. Tercih yapmadan önce muhakkak uzmana danışmanız gerekir.

KONTAK LENS AVANTAJLARI HAKKINDA

Avantaj açısından bakıldığında bu lens türleri:

Görme bozukluğunu minimum düzeye indirdiği gibi tamamen de ortadan kaldırabilir.

Farklı renklerde tercih edilebilir olması, estetik açıdan da kişilere farklı bir görünüm sağlar.

Gözlük kullanmanın zahmeti bu lenslerle bertaraf edilebilir. Yağmur, kar gibi olumsuz hava durumlarında gözlük kullanımı zor olabiliyor. Ancak lens kullanılması bu tür durumlarda kurtarıcı olabilir.

KONTAK LENS DEZAVANTAJLARI HAKKINDA

Avantajlarının yanı sıra kontak lensler birtakım dezavantajlara da sahiptir. Bunlar:

Kontak lenslerin gözlüklere göre daha maliyetli olduğu söylenebilir.

Bakım gerektiren bu optik diskler, özenli bir şekilde bakım yapılmazsa göz sağlığını tehlikeye atabilir. Öyle ki göz kuruluğu ya da başka hastalıklara neden olabilir.

Alışma süresi bazı insanlarda uzayabilir. Bunun yanı sıra bazılarında alerjik reaksiyon da gösterebilir.

KONTAK LENSLERİN KULLANIM AMAÇLARI

Kontak lens kullanımı açısından farklılık gösterir. Genel olarak kullanımı görme kusurlarını ortadan kaldırmak için tercih edilir. Bunun yanı sıra estetik açıdan da tercih edilebilir. Son olarak da gözlüğün ortaya çıkardığı kullanım zorluğu da insanları lens kullanmaya itmektedir.

KONTAK LENS HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 7 ÖNEMLİ HUSUS

Bu lensler gözlere zarar vermez. Ancak kullanma talimatlarına ve bakımına dikkat edilmelidir.

Gözlük ya da lens kullanımı, kişilerin kendi tercihlerine bağlıdır. Bazı kişiler uzun süre gözlük kullandığım için lens kullanabilir miyim sorusuna cevap arayabilir. Ancak bu durum lens kullanımı için engel değildir.

Şeffaf lens ya da renkli olanları göze takılırken ya da takıldıktan sonra acı vermez. Sadece göze farklı bir cisim yerleştirildiği için kişilerde farklı bir hissiyat oluşabilir.

Kontak lens kullanımı aktivite yapmak için engel değildir. Gözlük kullanan insanlara da spor yaparken kolaylık sağlar. Hatta su sporu ile ilgilenen kişiler de uygun lens tercih edebilir.

Lensler, solüsyon dışında herhangi bir sıvıyla temizlenmemeli ve içerinde bekletilmemelidir.

Kontak lens gözde 1 ay gibi uzun bir süre kalmamalıdır. Her ne kadar şu an piyasada gözde uzun süreli kalabilen lens diye satışı yapılan ürünler olsa da bu göz sağlığı için olumsuzluk yaratabilir. Bu nedenle lenslerin her gece çıkarılıp bakımının yapılması gerekir.

Gözlük reçetesi ile kontak lens de alınabilir diye bir düşünceniz varsa yanılıyorsunuz. Kontak lens için doktorunuz ayrı bir reçete vermelidir. Gözlük reçetesi lens almak için geçerli değildir.

Göz sağlığı çok önemlidir. Eğer kontak lens kullanmaya karar verdiyseniz muhakkak göz doktoruna muayene olarak rapor almalısınız. Uzak ya da yakını görme sorunu başta olmak üzere birçok göz kusuru için kontak lens tercih edilebilir. Doktorunuz size uygun olan lensi reçete edecektir. Buna göre lens almanız ve titizlikle kullanmanız görme kusurunuzu minimuma indirecektir.  Ayrıca lens fiyatları her bütçeye uygundur.

 

ARVERTORIAL YAYIN