YOZGAT’IN GARİPLER KÖYÜ TARİHİ BİNALARIN RESTORE EDİLMESİNİ İSTİYOR

YOZGAT’IN GARİPLER KÖYÜ TARİHİ BİNALARIN RESTORE EDİLMESİNİ İSTİYOR
Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Garipler köyü, şimdilerde adeta hayalet köy görünümünde. 2006 yılında yapıldıktan sonra arada bir kaplama yapılarak iyileştirilmeye çalışılan yol bu yol sökülmesine karşılık yapılamamasından yakınan Garipler köyü sakinleri, tarihi kilise binasının restore edilmesini istiyor. Taş yapının, görmek için gelenlerin başına uçmasından korktuklarının altını çiziyorlar.

SEYFİ ÇELİKKAYA

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Garipler köyü, şimdilerde adeta hayalet köy görünümünde. 2006 yılında yapıldıktan sonra arada bir kaplama yapılarak iyileştirilmeye çalışılan yol bu yol sökülmesine karşılık yapılamamasından yakınan Garipler köyü sakinleri, tarihi kilise binasının restore edilmesini istiyor. Taş yapının, görmek için gelenlerin başına uçmasından korktuklarının altını çiziyorlar.

Yozgat il merkezi ile bağlı olduğu Sorgun ilçe merkezinin ortasında, her iki taraftan da grup köy yollarının kesiştiği noktada bulunan Garipler köyü, 1923 yılına kadar Anadolu’da bulunan Rumların yaşadığı, Lozan görüşmeleri sonucu Yunanistan ile imzalanan nüfus mübadelesi sonucu Selanik'ten göç eden göçmenlerin yerleştirilip, yaşadığı bir köy. 1970 yılına kadar bir bölümü cami, diğer bölümü okul olarak kullanılan Rumlardan kalan tarihi kilise binası, Vakıflar tarafından koruma altına alınınca, okul ve cami başka binalara taşındı. Tarihi kilise binası da definecilerin uğrak yerlerinden biri haline gelip, yapının önemli bölümü tahrip edilip, uçma tehlikesinin bulunduğu aktarıldı. 5 hanenin yaşadığı, yaz aylarından köy dışında yaşayanların gelmesiyle 20-25 haneye ulaşan köyde yaklaşık 15 bin dönüm tarım alanından her yıl 8 bin dönümünde arpa, buğday, nohut, mercimek ekimi yapılıyor. Tarihi kilise binasının restore edilerek, turizme kazandırılması gerektiğini kaydeden köylüler, kilise binasının hemen yanında yaptıkları küçük cami binasına minare de yaptı. Tarihi kilise binası ile yapılan minare ilginç bir görüntü ortaya çıkardı.

"SADECE GELİP FOTOĞRAFLARINI ÇEKİYORLAR, OLAN BU"

Garipoğulları Beyliği’nin yaşadığı Garipler Köyü’nün çok eski medeniyetlere ev sahipliği yaptığına vurgu yapan Köy Muhtarı Mustafa Altunbaş, tarihi kilesinin sadece eski medeniyetlerde kilise olarak kullanılmadığını, bölgeye yerleşen Müslümanlar tarafından da cami olarak kullanıldığı söyledi. Geçmişinde manastır olarak kullanılan kilisenin Garipoğulları Beyliği döneminde camiye dönüştürüldüğünün altı çizen Muhtar Altunbaş, 1924’ten itibaren cami olarak kullanılan yapının bir bölümü daha sonra okul yapıldığını ifade etti. Altunbaş, şöyle konuştu:

"Kilisemiz daha önceden ilköğretim okulu ve de cami olarak kullanılıyordu. Köylünün göç alması, köyümüzün göç alması nedeniyle ilk önce okulumuz iptal oldu, daha sonra da cami iptal olunca yerine de yeni cami yaptık, minaremizi yaptık. Kilise olarak tabir edilen yerimiz şu an atıl durumda, kullanılacak durumda değil. Devlet yetkililerine zaman zaman müracaatlarımız oldu, hiç ilgi alaka da göremiyoruz. Sadece gelip fotoğraflarını çekiyorlar, inceleme yapıyorlar, olan bu. Şu anki sıkıntımızda, yani görüyorsunuz yukarıda harabe durumunda, vatandaş merak ediyor, girip incelemek isteyen insanların başına taş düşer diye de tereddütteyiz ama devlet büyüklerimiz, devlet yetkililerimiz bu vakıflarla ilgili olan arkadaşlar da gelip de doğru düzgün bir ilgi alakada göstermediler, bu yüzden muzdaribiz. Mümkünse yapılmasını yapılmıyorsa da yıkılmasına; ya derdimize derman ya katlımıza ferman."

"SÖZDE DESTEK VERİLİYOR AMA DOĞRU DÜZGÜN BİR DESTEK DE GÖRMEDİK"

Köyde yaşayanlara, köye dönüş yapanlara tarım yapmaları için destek verildiğinin söylenmesine karşılık, kendilerinin bu desteklerden yararlanamadıklarını ifade eden Muhtar Altunbaş, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Köyümüz daha önceleri 80-90 haneye tekabül ediyordu çocukluğumda. Şu an kışın 5 hane gibi kalıyoruz. Yazın bu 20-25 haneye kadar çıkıyor, yazlıkçılarımız geldiği için biraz daha mutluyuz ama böyle giderse köylerimiz tamamen boşalacak. Devletten de köylerimize ilgi alaka, maddi, manevi olarak illa para köylünün ihtiyacı olan işte tarım aletleridir, hayvancılıktır, şudur budur desteklerinden de faydalanmak isteriz. Sözde destek veriliyor ama doğru düzgün bir destek de görmedik. Köye gelenlere beş hayvan, inek bazında şudur budur denildi ama biz bir şeyini görmedik devletin."

"YOLLARIMIZIN YAPILMASI İÇİN BİR UMUDUMUZ HAVAALANI KALDI"

Garipler köyü muhtarı Altunbaş, köy yolunun eskiyen yolun asfaltının sökülüp, stabilizesinin serildiğini ama yapılmadığını bildirdi. Yozgat il merkezi ile bağlı bulundukları Sorgun ilçesi ile aynı ulaşım mesafesinde bulunan köyün grup köy yolu üzerinde yer aldığını kaydeden Muhtar Altunbaş, yol sorununun çözümü için tek umutlarının bölgede yapılan havaalanı olduğunu bildirdi, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Sorguna 20 kilometre. Yozgat'a da 20-25 kilometre, hemen hemen orta gibi yani. Bu yolun yapılması, asfalt olması Taşpınar, Kababele bağlandığı zaman Aydıncık'tan gelen, Ankara'dır, Yozgat’tır gitmek isteyen vatandaşın Sorgun’a gitmeden buradan direkt gittiği zaman en kötü 40 kilometreye yakın bir faydası olur. Grup yolu olması itibariyle Taşpınar köyü olsun, muhtarla beraber her şeyde dilekçemizi de veriyoruz ama bir ilgi alaka yok, yapılmıyor. Neden yapılmadığını da bilemiyoruz. Devletin ödeneği mi yoktur, programı almıyorlar, onu da devlet büyükleri kendileri bilir. Havaalanı yapılırsa belki sağdan soldan giriş yapılır, yollarımız yapılması için bir umudumuz havaalanı kaldı. İnşallah hava alan açıldığında belki Yozgat'tan gelen ayrı, bu taraflardan olsun, Eymir'den olsun, diğer köylerden olsun, gidenler olursa o yönden belki bir devlet tarafından yapılma imkanı var galiba."