Erdoğan’a ek harcama yetkisi çıktı

Erdoğan’a ek harcama yetkisi çıktı
“Asgari ücrete vergi muafiyeti” olarak tanıtılan Torba Yasa’dan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 296 milyar TL’lik ödeneği istediği gibi kullanma yetkisi çıktı. Cumhuriyet Halk Partisi, yetkinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak.

TBMM Başkanlığı’na  AKP’li milletvekilleri tarafından sunulan ve “vergi düzenlemesi” olarak isimlendirilen torba kanun teklifi, oylamaya katılan 322 milletvekilinin oylarıyla kabul edildi. Genel Kurul’da kabul edilen 'vergi düzenlenmesinin' Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, tüm çalışanların asgari ücretin aylık brüt tutarını aşmayacak şekilde damga ve gelir vergilerinden muaf tutulması uygulaması başlayacak.

Teklifle, Varlık Fonu’na devredildikten sonra gelir getirici kurumlar arasında yer almasına rağmen kamunun en çok zarar eden kuruluşları arasında yer alan BOTAŞ’ın devlete olan borçları silindi. BOTAŞ, daha önce yapılandırılmış olan borçlarından da muaf tutuldu.

ERDOĞAN’A 296 MİLYAR ÖDENEK

Düzenleme ile AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da 296 milyar TL’lik ödeneği sene içinde istediği gibi dağıtma yetkisi verildi.  CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi bu düzenlemenin ek bütçe anlamına geldiğini ifade ederek, CHP’nin iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurulacağını duyurdu. Hamzaçebi yaptığı açıklamada, “İktidarın gelir tahmini yıl sonunda, bütçenin öngördüğü gelir tahmininden 296 milyar lira daha fazla gerçekleşeceği… Sadece gelir tahmini hedefleri aşıyor diye ek bütçe gelmez. Bir ülkede bir yılda, bir dönemde yapılacak olan kamu harcamalarının miktarına, büyüklüğüne, bu harcamaların kamu hizmetleri ve kamu kurumları itibarıyla dağılımına, bu harcamaları finanse etmek üzere getirilecek olan vergilere milletin temsilcileri karar verir, buna ‘bütçe hakkı’ diyoruz.” ifadelerine yer verdi.

ÖZELLEŞTİRİLEN LİMANLAR TORBADAN ÇIKTI

Özelleştirilen limanların işletme süresinin ihalesiz uzatılmasıyla ilgili hüküm CHP ile AKP tarafları arasında yapılan görüşmeden sonra tekliften çıkartıldı. Bunun yerine doktor ve diş doktorlarının emeklilik maaşları ise iyileştirildi. Buna göre uzman doktorların gösterge rakamı 17 binden 40 bine, uzman olmayanların 13 bin 33 bine çıkarıldı.

CHP TEKLİFE NEDEN EVET DEDİ?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, CHP Milletvekili Cavit Arı, muhalefetin komisyonda karşı çıkmasına karşın önceki gün onaylanan teklife Genel Kurul’da neden “evet” oyu kullandıklarını anlattı.  AKP’nin halkın yararına ve zararına olan tüm hükümleri “torba yasa kurnazlığına” başvurarak aynı metin içinde topladığını söyleyen Arı, “Genel Kurul’da oylamaya girmeden önce, Grup Başkanvekilimiz Engin Altay, bu konuya ilişkin çekincelerini söyledi. CHP olarak buna kayıtsız ve şartsız ‘evet’ demedik. Torba yasa düzenlemesinin sakıncalarını her zaman ifade ediyoruz. AKP’nin artık torba olmayan yasa teklifi yok. Bu yönteme karşı çıktığımızı da dile getirdik. Yine aynı kapsamda bir düzenleme geldi. Çalışanların vergi kesintisi yaşamaması için ‘evet’ oyu kullanmak zorunda kaldık. AKP’nin kurnazlıkları nedeniyle bu gibi durumlar ortaya çıkıyor.” diye konuştu.