Nafakada yeni sistem: Belli bir süre sonra devlet üstlenecek

Nafakada yeni sistem: Belli bir süre sonra devlet üstlenecek
Hükümet, kaldırılması istenen süresiz nafakada yeni bir formül geliştirdi. Yeni sisteme göre süresiz nafaka kalkacak ve belli bir süre ödeme yaptıktan sonra nafakayı devlet ödeyecek.

Adalet Bakanlığı yaklaşık 2 yıldır tartışılan ve bazı kesimler tarafından kaldırılması talep edilen süresiz nafaka konusunda yeni bir formül geliştirdi. Buna göre "kadını mağdur etmeyecek” yeni nafaka sistemi üzerinde taraflar arasında anlaşma sağlanırsa bu düzenlemenin de yeni yılda hayata geçirilmesi isteniyor.

NAFAKA SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ

Mevcut sistemde boşanan çiftlerden yoksulluğa düşecek tarafa diğer tarafın mali gücü oranında nafaka ödenmesine karar veriyor. Fakat bu sisteme bazı kesimler "süresiz” olması nedeniyle karşı çıkıyor. Yaklaşık iki yıldır kamuoyunda gündem yapılmaya çalışılan "nafaka" konusu için Adalet Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görüşmeler gerçekleştirdi ancak  bugüne kadar bir sonuca varılamadı.

Edinilen bilgiye göre Adalet Bakanlığı'nda konuya ilişkin kadını mağdur etmeyen bir sistem üzerinde alternatifli öneriler içeren yeni bir çalışma yapıldı.

'NAFAKA ÖDEMEYİ DEVLET ÜSTLENSİN'

Adalet Bakanlığı'nın konuyla ilgili çalışmasına göre ihtiyaç sahibi boşanmış bir eş kesinlikle nafakasız kalmayacak. Nafaka ödemesi karar verilen taraf bu nafakayı evli kalınan süre 10 yılsa 10 yıl ya da bunun yarısı gibi sınırlı bir süre ödeyecek. Bu süre bittiğinde kendisine nafaka ödenen eş çalışmıyor, hala nafakaya ihtiyaç duyuyorsa bu durumda devlet kurumları devreye girecek ve ilgili sosyal yardım mekanizmaları devreye alınarak kadının nafakasını ödemeyi devlet üstlenecek.

Adalet Bakanlığı yetkilileri üzerinde çalışılan bu yeni sistemin, kadına şiddet olaylarının önüne geçilmesine katkı sağlayacağını düşünüyor. Bu konunun yaklaşık 2 yıldır tartışıldığına dikkat çeken Adalet Bakanlığı yetkilileri yeni yılda bu konuda bir düzenlemenin yapılması gerektiğini savunuyor.