BDDK duyurdu: Bankacılıkta dijital dönem başlıyor

BDDK duyurdu: Bankacılıkta dijital dönem başlıyor
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) şubesiz faaliyet gösterecek dijital bankalara yönelik esasları Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından hazırlanan  “Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik” bugün Resmi gazetede yayımlandı. Yönetmelik, 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girecek.

BDDK dijital bankaların faaliyet esasları ile servis modeli bankacılığı hakkında yönetmeliğe göre, dijital bankacılığın faaliyet esaslarını belirleyen yönetmelik ile bankacılık hizmetlerine erişimin kolaylaşması ve finansal kapsayıcılığın artırılması hedefleniyor.

BDDK tarafından yapılan açıklamada yönetmelik hükümlerine göre, dijital bankaların faaliyet izni alabilmesi için şart olan asgari ödenmiş sermaye tutarı, 1 milyar TL olarak açıklandı.

Şubesiz faaliyet gösterecek dijital bankalar, BDDK’ya başvurarak gerekli izinleri almaları halinde önümüzdeki yıldan itibaren sektörde faaliyet göstermeye başlayabilecekler. Öte yandan bu bankaların internet bankacılığı ve mobil bankacılık dağıtım kanalları için taahhüt edilen süreklilik yüzdesi %99.8'den daha düşük bir değer olamayacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan yapılan açıklamada, şube olmaksızın yalnızca dijital kanallar üzerinden hizmet verecek bankaların hayatımıza girmesi ve servis bankacılığı yoluyla inovatif sayısız iş modeline imkân vermesi açısından ülkemizin finans sektörü ve fintek ekosisteminin gelişimi için önemli bir dönüm noktası olduğu belirtildi.