‘Yasaklı ırk’ köpekleri terk edenlere 30 bin TL ceza

‘Yasaklı ırk’ köpekleri terk edenlere 30 bin TL ceza
"Yasaklı ırk" diye belirlenen köpekler için son kısırlaştırma tarihi 14 Ocak 2022 olarak duyuruldu. Hayvanları Koruma Kanunu'na göre bu hayvanlar, veteriner kliniklerinde kısırlaştırılacak ve mikroçip takılacak. Bu kurala uymayanlara 11 bin lira ceza kesilirken, hayvanları sokağa terk edenlere ise 30 bin lira idari para cezası kesilecek.

Samsun Büyükşehir Belediyesi yasaklı ırk olarak belirlenen köpekleri olan hayvan sahiplerine destek olmak amacıyla kısırlaştırma ve mikroçip takma işlemini ücretsiz yapacağını bildirdi.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ali Tulumen, ‘yasaklı ırk’ diye tabir edilen köpeklere çıkan yasa kapsamında kısırlaştırma ve mikroçip takma işlemi yapılması için son tarihin 14 Ocak olduğunu belirtti. Tulumen, ‘Hayvanları Koruma Kanunu’na göre son tarihi geçirip, kurallara uymayanlara 11 bin, hayvanları sokağa terk edenlere ise 30 bin lira idari para cezası kesileceğini kaydetti.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 14 Temmuz'da aldığı kararın ardından 5199 sayılı Yasa'da değişikliğe gidilerek önceden beslenmesi yasak olan ‘pitbull terrier, japanese tosa, dogo argentino, fila brasilerio' cinsi köpeklerin 14 Ocak 2022 tarihine kadar kısırlaştırılıp mikroçip taktırılması şartıyla sahiplenilebileceğini duyurdu.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ali Tulumen, yasalı ırk olarak tabir edilen bu köpek türlerini besleyen sahiplerine sürenin dolmasına kısa bir süre kaldığını hatırlatarak, bir an evvel köpeklerini kısırlaştırıp onlara çip taktırmaları konusunda çağrıda bulundu.

SON TARİHİ KAÇIRMAYIN

Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü tarafından kısırlaştırma ve mikroçip işlemlerinin ücretsiz yapılacağını dile getiren Daire Başkanı Tulumen, “Tehlikeli ırk diye belirlenen köpekler için son kısırlaştırma tarihi 14 Ocak 2022 olarak belirlendi. ‘Hayvanları Koruma Kanunu’na göre bu hayvanlar, veteriner kliniklerinde kısırlaştırılacak ve mikroçip takılacak. Bu kurala uymayanlara 11 bin, hayvanları sokağa terk edenlere ise 30 bin lira idari para cezası kesilecek." diye konuştu.