Yerli aşı CoviBel'de son aşama gelindi
Koronavirüs salgını gündemdeki yerini korurken Türkiye'nin aşı çalışmaları da devam ediyor. TÜBİTAK da aşı çalışmalarında boş durmuyor
Ülkemizde üretilen aşılardan üçünün hayvan deneyleri ocak ayı sonunda bitecek.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile pek çok bilim insanı, 28 Ocak’ta, adı şimdilik netleşmese de CovBel veya CoviBel olacak aşıyı kameralar önünde olacaklar.
TÜBİTAK’ın öncülüğünde yapılan “Covid-19 Türkiye Platformu”nun ilk aşısı Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. İhsan Gürsel, eşi ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mayda Gürsel ve gene bir Türk ilaç firması olan Nobel tarafından geliştirildi.
Aşının adı da Covid-19’un ‘Cov’u veya ‘Covi’si ile Nobel’in ‘Bel’i bir araya getirilerek CovBel veya CoviBel olarak düşünülüyor.
BIONTECH'TEN DAHA ETKİLİ OLACAK
İlk Türk aşısı, Uğur Şahin ve Özlem Türeci tarafından üretilen aşıdan çok daha etkili olacak. BioNTech aşısının etki oranı yüzde 94.5 olarak ölçülürken, CovBel veya CoviBel’in etkileşiminin yüzde 95’in üstünde olacağı düşünülüyor.
Prof. Dr. Mayda Gürsel, 21. yüzyılın “Pandemi Yüzyılı” olacağına işaret ederek, benzeri salgınların süreceğine dikkat çekti. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise aşı çalışmalarında ABD ve Çin’in ardından dünyada 3. sırada olduğumuzu anımsatarak, “Pandemi süreçlerine karşı, yarın, bugünkünden çok daha hazırlıklı olacağız” ifadelerini kullandı.
CovBel, faz süreçleri sürerken, muhtemelen haziran ayı ortalarında halka da yapılmaya başlanacak ve 50 milyon doz üretilecek.