İstanbul'a göktaşı düştü iddiası gündem oldu! Yeşil ışık neyin işareti?

İstanbul'a göktaşı düştü iddiası gündem oldu! Yeşil ışık neyin işareti?
Sosyal medyada paylaşılan bazı görüntüler İstanbul'a göktaşı (meteor) düştüğü iddialarını gündeme getirdi. Paylaşılan görüntülerde cismin yeşil bir ışık yaydığı görülürken konuyla ilgili açıklama gelmedi.

Sosyal medyada kullanıcıların yayınladığı görüntüler sonrası meteor düşmesi olayı Türkiye’nin gündemine geldi. Birçok şehirden görüldüğü öne sürülen meteorun ne olduğu ve nereye düştüğü merak konusu oldu.

Sosyal medyada bazı vatandaşlar göktaşı gördükleri iddiasıyla paylaşımlarda bulundu. Pek çok görüntü yayınlanırken, düştüğü iddia edilen parçanın yeşil renkte olduğu görüldü. Konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama ise gelmedi.

METEOR NEDİR?

Meteor düşmesi olduğu öne sürülen görüntülerin ardından “meteor” ve “meteor düşmesi” terimleri tekrar konuşulmaya başlandı. Göktaşları bazen Dünya’nın atmosferine girer. Atmosfere girmiş olan göktaşlarına ise meteor denir. Çoğunlukla kum tanesiyle çakıl taşı arasındaki büyüklüklerde olan meteorlar atmosferde yanar.

METEOR DÜŞMESİ NEDEN OLUR?

Uzaydaki objeler dünyanın atmosferine girdiği andan sonra sürtünme, basınç ve diğer kimyasal etkileşimlerin de neticesi olarak ısınmaya ve ardından bu ısıyı yaymaya başlar. Bununla birlikte meteora dönüşmüş olur ve “ateş topu” meydana gelir. Kayan yıldız olarak da bilinir. Astronomlar en parlak olanlara bolit derler. Gök taşlarının atmosferi aşıp da bırakmış olduğu etkiler kendi aralarında çok farklıdır.

Ayrıca jeologlara göre, bolitler krater oluşturabilecek büyüklükte meteoritlerdir. Dünya atmosferine ortalama olarak senede birkaç bin gök taşı girer. Ancak bu taşların beş yüz kadarı buharlaşmadan, yere gök taşı olarak düşer.