Resmi Gazete'de yayımlandı! Zeytinlik alanlar madenciliğe açıldı

Resmi Gazete'de yayımlandı! Zeytinlik alanlar madenciliğe açıldı
Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Türkiye'nin elektrik ihtiyacının karşılanması amacıyla zeytinlik alanlarda kömür madeni aranmasına izin verildi.

Türkiye kurulu gücün yarısını kullanabilirken, “elektrik ihtiyacının karşılanması” sebebiyle zeytinliklerin maden sahasına dönüştürülmesinin önü açıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın maden yönetmeliğine yönelik madde ekleyen yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tapuda zeytinlik olarak geçen yerlerde ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan madencilik faaliyetlerine izin verilebilecek.

FAALİYET BİTİMİNDE REHABİLİTE EDİLECEK

Buna göre, ülkenin elektrik ihtiyacını gidermek için yapılan madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak geçen yerlere denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yapılmasının mümkün olmaması halinde, bu faaliyetlerin bitiminde sahanın rehabilite edilerek eski şekline getirileceğinin taahhüt edilmesi koşuluyla zeytin sahasının madencilik faaliyeti yapılacak bölümünün taşınmasına izin verilebilecek.

Bu çerçevede, sahada madencilik faaliyetleri yapılmasına ve bu faaliyetler ile alakalı geçici tesisler yapılmasına kamu yararı dikkate alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından izin verilebilecek.

Verilecek izinler için madencilik faaliyeti yapacak kişinin madencilik faaliyetleri sonunda sahayı rehabilite edip eski hale getireceğini ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygun görülecek bölgede dikim normlarına uygun, faaliyet yapılacak saha ile eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesi tesis edeceğini taahhüt etmesi mecburi olacak.

Zeytin sahasının taşınması ile alakalı bütün masraf ve taleplerden madencilik faaliyeti yürütmesi doğrultusunda lehine karar verilen kişi sorumlu olacak.