3 Kişiden 1’inde Zona Var! Zona Riski Artıyor

3 Kişiden 1’inde Zona Var! Zona Riski Artıyor
Deri rahatsızlığı olarak bilinen zona riski Türkiye’de artışını sürdürüyor. Son açıklamalara göre 3 kişiden 1’inde zona görülüyor.

Viral bir deri rahatsızlığı olarak bilinen ve vücutta döküntüler ve ağrılara neden olan zona riski artışını sürdürüyor. Özellikle 50 yaş üzerindeki yetişkinleri ve kronik rahatsızlığı olanlarda daha fazla riske neden olan zonaya karşı dikkatli olunması gerektiği belirtildi. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda “Gece yanığı” olarak bilinen rahatsızlığın sıklığının arttığı ve artık Türkiye’deki 3 kişiden 1’inin zona olduğu ifade edildi.

Kronik Hastalığı Olanlara Zona Uyarısı

Diyabet, astım, kronik böbrek hastalığı, romatizmal hastalıklar ve kanser gibi hastalıkları bulunan kişilerin zona riskine daha açık olduğunu belirten uzmanlar, bu gruptaki kişilerin daha fazla dikkat etmesi gerektiği ifade edildi. Vücudun tek tarafında ağrı ve döküntülerle görülen rahatsızlıklarda içi su dolu kabarcıklar görülüyor. Günler süren bu rahatsızlıkta doğru bir tedavi programı, ağrı ve acıyı azaltabiliyor. Döküntüler 1-2 hafta içerisinde kabuklanarak dökülse de zonanın ağrısı 1 ay boyunca sürebiliyor.

Zonaya Karşı Aşıyla Korunma

Bulaşıcı olmayan bu rahatsızlık için en etkin koruma yöntemi aşı. Yüzde 97 oranında koruma imkanı sağlayan aşılar, 2 doz uygulanması halinde ömür boyu zonaya karşı etkin bir koruma sağlıyor.