Kuş Gribinde Hayvan Temassız Vaka Tespit Edildi

Kuş Gribinde Hayvan Temassız Vaka Tespit Edildi
Kuş gribi tehdidi devam ediyor. ABD’de hayvan teması olmayan bir vaka tespit edildi. İşte detaylar.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yetkili birimler tarafından yapılan açıklama tüm dünyada dikkat çekti. Kuş gribi virüsünün sona erdirilemediği ülkede yeni bir vaka daha meydana geldi. Yetkililerin açıklamalarında vakanın yüksek patojenik kuş gribi virüsü (HPAIV) olduğu ve kişinin herhangi bir hayvan teması olmamasına karşın virüsü kaptığı belirlendi.

ABD’de hayvan teması olmadan ilk kuş gribi vakası olarak kayıtlara geçen bu durum, 2024’teki 14. vaka oldu. Hayvanla doğrudan teması olmayan bir kişinin kuş gribine nasıl yakalandığı ve virüsü nasıl kaptığı merak ediliyor. Yetkililer bu konuda araştırma başlatmış olsa da henüz somut bir kanıta ulaşılamadı.

Kuş Gribi Riski Sürüyor

Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) verilerine göre 14. vaka için uygun tedavi yöntemi sunuldu. Hastanın sağlığına kavuştuğu ve sağlığının iyi olduğu belirtildi. Daha önce dünya genelinde vakalarda kümes hayvancılığı ya da süt çiftliği gibi alanlarda çalışan ya da teması olanlarda tespit edilmişti. Yeni vakanın sağlık alanıyla ya da hayvanlarla hiçbir ilişiğinin olmaması ise dikkat çekti.

Vaka için insandan insana bulaşın mümkün olmadığı belirtildi. Ülkede riskin düşük seviyede olduğu ancak önlemlerin alınması gerektiği ifade edildi. CDC Başkan Yardımcısı Nirav Shah tarafından yapılan açıklamalarda "Eğer çiftlik ya da tavuklarla hiçbir bağlantısı olmayan kişilerde belirtiler görmeye başlarsak, bu büyük bir endişe kaynağı olur" denildi