Kemal Kılıçdaroğlu Siyasi Yasak Alabilir mi?

Kemal Kılıçdaroğlu Siyasi Yasak Alabilir mi?
Kemal Kılıçdaroğlu siyasi yasak talebi ile yargılanacak. Peki Kemal Kılıçdaroğlu siyasi yasak alabilir mi? Öngörülen cezalar ve gerekçeler neler?

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için siyasi yasak istemi ile açılan dava 3 Aralık 2024 itibariyle başlayacak. Türkiye’nin gündeminde yer alan ve MHP ile AK Parti’nin destek verdiği yargılama sürecine CHP kanadından sert bir mesaj geldi. Peki, Kemal Kılıçdaroğlu’nun yargılanması ne anlama geliyor? Kemal Kılıçdaroğlu siyasi yasak alabilmesi mümkün mü? İşte detaylar.

Kemal Kılıçdaroğlu’na Kim Dava Açtı?

Kemal Kılıçdaroğlu’na siyasi yasak talebiyle açılan dava yeni bir dava değil. Ancak Kemal Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlığı olduğu için şikayet işleme alınmamıştı. MHP MYK Üyesi, İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter ve MHP İstanbul milletvekilleri Feti Yıldız ile İsmail Faruk Aksu tarafından 2022 yılının Şubat ayında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayet dilekçesi verilmişti. Bu şikayet sonrasında Kemal Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlığının kalkmasıyla birlikte şikayet işleme konuldu.

Kemal Kılıçdaroğlu’na Neden Dava Açıldı?

Kemal Kılıçdaroğlu’na zincirleme şekilde suçu ve suçluyu övme suçundan dolayı dava açıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kabul edilen şikayet, Ankara 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 3 Aralık 2024’te davanın ilk duruşması görülecek. Kemal Kılıçdaroğlu ağır cezada yargılanacak. Siyasi yasağın yanı sıra hapis cezası da gündemde. Kemal Kılıçdaroğlu’na şikayette yöneltilen suçlar ve dava açılmasının gerekçeleri ise şöyle;

  • PKK terör örgütü propagandası yapmak
  • Selahattin Demirtaş'ı işlediği sabit olan suçlardan dolayı övmek
  • Kılıçdaroğlu'nun 21 Ekim 2014'te İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Kulübü’nde "YPG bizim için terör örgütü değildir. YPG, kendi vatanını kurtarmak için örgütlenmiş bir oluşumdur" demesi
  • Kılıçdaroğlu'nun 2016-2019 yılları arasındaki sosyal medya paylaşımları

Tüm bu gerekçeler ile yapılan şikayet, “zincirleme şekilde suçu ve suçluyu övme" suçu kapsamında kabul edildi ve dava süreci başlatıldı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den Kemal Kılıçdaroğlu Mesajı

Davanın kabul edilmesi ve sürecin başlatılması üzerine CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den sert bir mesaj geldi. Özgür Özel konuyla ilgili şöyle dedi;

"Kemal Kılıçdaroğlu’na 3,5 yıl hapis ve siyasetten men talep edilen bir iddianame hazırlanmış. CHP Genel Başkanlığını devraldığım Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Atatürk’ün kurduğu partinin genel başkanlık koltuğunda 13 yıl oturmuş birisidir. Kemal Bey'e karşı yapılan bu suç duyurusu MHP’nin vaktiyle kendi tükenmişliğinin, gündemden düşmüş olmanın, milletin gönlünden düşmüş olmanın, suç örgütleriyle anılıyor olmanın, evlatlarının kanını Ankara’da sokak ortasında bırakmış olmanın ayıbını, kusurunu örtmüş olmak için yaptıkları ve gönderdikleri yerde de kendi etkileri altında olan, atanmalarına vesile oldukları birtakım silahşorları tarafından yazılmış, kabul edilmiş iddianameler üzerinden kurdukları bir kurgudur."

Kemal Kılıçdaroğlu Siyasi Yasak Alabilir mi?

Gerekçeler ve şikayet edilen suçlar kapsamında yargılanacak Kemal Kılıçdaroğlu’nun siyasi yasak alabilmesi ve hapis cezasına çarptırılması ihtimaller arasında. Dava sonucunda hakimler son kararı verecek.