Kayıt Dışında Çin Telefonları IMEI Yardımına Koştu

Kayıt Dışında Çin Telefonları IMEI Yardımına Koştu
IMEI kaydı olmayan ve bu nedenle kullanım dışı kalan telefonlar için Çin’den getirilen telefonlardan IMEI kopyalandığı öğrenildi.

Türkiye’de telefonlardaki kayıt dışı durum devam ediyor. Vergisi ödenmeyen ve Türkiye’ye çeşitli yollar ile getirilen telefonlar IMEI kaydı olmadığı için kullanılamıyor. 3 milyona yakın telefonun piyasada olduğu tahmin edilirken IMEI kopyalanmadı ve kaydı konusunda yeni bir yöntem daha keşfedildi.

BTK’nın IMEI Müdahalesi Sürüyor

2023 yılı Ekim ayında IMEI kaydıyla ilgili düzenleme Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Ticaret Bakanlığı’ndan gelmişti. 2023 yılı Ekim ayında IMEI kaydı olmayan telefonlar için 1 yıllık süre tanınmıştı. 2023 Ekim ayı sonrasında 1 yıllık süre dolarken 1 yıllık sürede sadece 1 milyon cihaz IMEI kaydı ile sisteme girdi. 2 milyona yakın telefon için ise kayıt dışı durum devam ediyor. Sürenin dolmasıyla IMEI kaydı olmayan telefonların kapanmaya başlanması, farklı bir durumu da ortaya çıkardı. Öyle ki piyasada Çin’den ithal edilen şebeke verici cihazları ve ucuz yollu Çinli telefonlar IMEI kaydının önünü açıyor. IMEI kaydı dışında popülerlik kazanan şebeke verici cihazlar için uzmanlardan uyarı üzerine uyarı geldi.

Şebeke Verici Cihazlar Nasıl Kullanılıyor?

Konuyla ilgili açıklama yapan bir uzman, cihazların SIM kartın takılmasıyla kullanılabildiğini ve telefon hattının bluetooth ya da WiFi ile iletişimin sağlanabildiğini söyledi. “Yurt dışından kaçak getirilen telefonlar kapanmaya başladı. Hem spot piyasada satılan hem de yolcu beraberinde getirilen bu telefonları bu cihaz ile aktif hâle getiriyoruz. Telefona takılan hattınızı bu cihaza yerleştiriyoruz. Aynı mobil şarj aleti gibi düşünün… Şarjı 2 gün gidiyor. Sürekli yanınızda olması gerekiyor. Apple modelleri için bluetooth veya Wi-Fi bağlantısı gerekiyor. Android’ler için de bir uygulama yükleyip aktif hâle getirebiliyorsunuz” diyerek durumu aktaran uzman isim, durumun ne kadar tehlikeli bir hal aldığını ve böylece ortaya koydu.

IMEI kaydı yapılmayan cihazlar nedeniyle devletin büyük bir vergi kaybı ortaya çıkarken yüksek IMEI kayıt ücretleri nedeniyle de böyle bir yola gidildiği düşünülüyor. Zira 2024’te 31 bin TL olan kayıt ücreti 2025’te ise 45 bin TL olacak.