Windows 11’in Hafif Sürümü Tiny 11 3GB Kaplıyor!

Windows 11’in Hafif Sürümü Tiny 11 3GB Kaplıyor!
Windows 11’in yüksek sistem gereksinimlerini karşılamayanlar için Tiny 11 kullanımda. Peki, Tiny 11 nasıl kurulur?

Windows 11, Microsoft’un en yenilikçi çözümü olsa da yüksek sistem gereksinimleri nedeniyle çoğu bilgisayarda Windows 11 kullanılamıyor. Ancak eski cihazlarda dahi Windows 11 kullanımını sağlayan Tiny 11 önemli bir aşama kaydetti. Sadece 3 GB yer kaplayan bu sistem, hafifletilmiş sürüm olarak tanıtılıyor.

Windows 11 30 GB Yer Kaplıyor

Yapay zeka özelliklerinin de yer aldığı en son yapılan Windows 11 24H2 güncellemesi ile Windows 11 için 30 GB bir alan gerekiyor. Devasa büyüklükteki sistemin çalışması için de daha fazla güç, sistem gereksinimi gerekiyor. Tüm bu sorunları ortadan kaldıracak yeni proje Tiny 11ise Windows 11 isteyenlerin yardımına koşuyor. Tanıtımının hemen ardından büyük dikkat çeken Tiny 11 sadece 3 GB yer kaplıyor. Hem hafif hem de çoğu kullanılmayan özellikten arındırılmış olan Tiny 11’in arkasında ise NTDEV yer alıyor. LZX sıkıştırmasının kullanıldığı Tiny 11 kurulum dosyaları 3,54 GB’a kadar düşürüldü. Böylece Windows 11’e kadar Tiny 11 kısa sürede yüklenip kullanılabilir hale geliyor.

Tiny 11 Özellikleri Neler?

Tiny 11’de gereksiz kütüphaneler, uygulamalar ve hizmetler devre dışı bırakılmış durumda. Böylece hem dosya hem de sistem çalışması sırasında daha az kaynak tüketiliyor. Güncelleme özellikleri gibi pek çok özellik devre dışı kaldığı için sadece eski sistemlerde kullanılması önerilen Tiny 11, yeni proje olarak tüm dikkatleri üzerine çekmiş durumda.