İstanbul'da sivrisinekten bulaşmaya başladı! Zika virüsü nedir, nasıl bulaşır? Zika virüsünün belirtileri nelerdir?

İstanbul'da sivrisinekten bulaşmaya başladı! Zika virüsü nedir, nasıl bulaşır? Zika virüsünün belirtileri nelerdir?
Zika virüsü taşıyan Aedes sivrisineğinin İstanbul'da artmasının akabinde Zika virüsü, en çok konuşulan konuların başında gelmeye başladı. Zika virüsünün nasıl bulaştığı ve Zika virüsünün belirtileri merak ediliyor. Virüsün ana bulaşma yollarından biri, enfekte olmuş Aedes cinsi sivrisineklerin ısırması olarak gösteriliyor. Peki, Zika virüsü nedir, nasıl bulaşır? Zika virüsünün belirtileri nelerdir?

İstanbul'da ''Aedes'' türü sivrisinekler kontrolsüz olarak çoğalıyor. Özellikle Zika virüsü bulaştıran ''Aedes'' türü sivrisineklerden kurtulmak için standart ilaçların yetersiz olduğu ifade ediliyor.

ZİKA VİRÜSÜ NEDİR?

Adını ilk olarak 1947 yılında Uganda’da keşfedildiği Zika ormanından alan Zika virüsünün, enfekte olmuş sivrisineklerin ısırması ve virüsün bulaştığı insanların birbirine bulaştırması yoluyla yayıldığı biliniyor.

ZİKA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Uzmanlar, Zika virüsünün, bulaştığı kişilerde baş ağrısı, eklem ağrıları, deride döküntü, gözlerde kızarıklık şeklinde belirtiler gösterdiğini dile getiriyor. Hastalığın kuluçka süresinin 3-14 gün arasında değişmekte olgunu söyleyen uzmanlar, Zika virüsünün çok düşük bir oranda ölüme sebebiyet verdiğini savunuyor. 

Hastalığın iyileşme süresinin yaklaşık 4-7 gün olduğunu söyleyen uzmanlar, Zika virüsünün daha çok riskli bölgelere sık seyahat edenler ve hamileleri tehdit ettiğini belirtiyor.

Özellikle hamilelerde, virüsün anne karnındaki bebeğe bulaşabileceği ve bunun bebekte doğum anomalilerine neden olduğu kanıtlandığı iddia ediliyor.

ZİKA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Zika virüsünün kan, tükürük, çeşitli vücut sıvıları ve nadiren de olsa cinsel temas yoluyla da bulaşabildiği söyleniyor. 

Zika virüsünden nasıl korunulur?
Başta riskli ülkelere seyahat ederken güvenliği sağlayacak uzun kollu giysiler götürmenin, bulunan yerdeki içi su dolu bekleyen kapları boşaltmanın ve ayrıca daha çok klimalı ortamlarda bulunmanın hastalıktan korunmak için önem taşıdığı biliniyor.

Sivrisinek ısırmasına karşı koruyucu spreylerin ve uzun kollu gömlek ve pantolonların etkili korunma yöntemleri arasında yer aldığı belirtiliyor.