TTB'den dikkat çeken Turkovac açıklaması: Ortada bir aşı yok

TTB'den dikkat çeken Turkovac açıklaması: Ortada bir aşı yok
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, Turkovac ile ilgili faz verilerini açıklanmadığını belirterek "Ortada bir aşı yok, aşı olduğu iddia edilen bir solüsyon var" dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) acil kullanım onayı verdiği Turkovac aşısı ile alakalı dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Bulut, farklı ülkelerde imal edilen aşılar için kendi ülkelerinin ruhsat onay kurumlarında acil kullanım onayı verildiği belirterek, “Bu mevcut durumda TİTCK’nin de Türkiye’de böyle bir yetkisi vardır. Ancak bu aşının Faz-1, Faz-2 ve Faz-3 çalışmaları yoktur. Faz-1, Faz-2, Faz-3’ten kastımız şudur: Sağlıklı gönüllülerde çalışmaların yürütülmesi gerekiyordu ama bu yapılmadı. “ sözlerini kullandı.

Faz-1 olarak gözüken yayında da özellikle hayvan deneylerinin yapılmış olduğu görüldüğünü kaydeden Bulut, “Preklinik çalışma. Ki Erciyes Üniversitesi Rektörü’nün yaptığı transgenik farelerde yapılan çalışmalarda Delta varyantına karşı yüzde 100 koruyucu olduğuyla ilgili açıklama doğruyu yansıtmıyor. Çünkü fareler üzerinde yapılan çalışmalarla insanlar üzerine yapılan çalışmalar birbirinden farklıdır. “ açıklamasında bulundu.

SONUÇLAR AÇIKLANMADI

Bulut, İnsanlarda bir aşının etkinliğinin araştırılması için yan etkileri nedir, koruyuculuk oranları nedir bunların tespit edilmesi için sağlıklı gönüllü gruplarda çalışılması gerektiğini ifade etti. Özellikle dünyada dokuz onay almış aşıya bakıldığında 80 bin ile 120 bin gibi büyük ölçeklerdeki kitlelerde verilerini çok merkezli çalışmalarla paylaştıklarının görüldüğünü söyleyen Bulut, “Ancak Turkovac için bu gerçekleşmedi.” dedi.

Açıklamalarının devamında Bulut, “Bunun, bilimsel yayın haline gelmemesi durumunda bilimsel bilgi olarak kabul edilebilmesi mümkün değil. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda oldukça şeffaf davranması gerekiyor ve bu çalışmaların da hızlı bir şekilde bilimsel dergilerde yayınlanması gerekiyor ki bizim uzman kuruluşlarımız, pandemi çalışma grubumuz bu belgeleri inceleyerek Turkovac ile ilgili bir bilgi sunabilsinler. Çünkü ortada bir aşı yok, aşı olduğu iddia edilen bir solüsyon var.” sözlerini kullandı.