Vaka sayısı 10 gün içinde 3 kat arttı! 3 tedbir gündemde

Vaka sayısı 10 gün içinde 3 kat arttı! 3 tedbir gündemde
Türkiye’de son bir haftada koronavirüs vaka sayısında yaşanan hızlı artış, yeni kuralların gündeme gelmesine neden oldu. Şu ana kadar görülen en yüksek vaka sayısının 63 bin olduğu kabul edilirse, 66 bin vaka ile rekor kırılırken, bu rakamın birkaç hafta içinde pik yapacağı ve 100 bini göreceği söyleniyor.

Türkiye’de son bir hafta içerisinde Covid-19 vaka sayısında yaşanan hızlı yükseliş, yeni tedbirler alınır mı sorusunu akıllara getirdi. 

Hürriyet'in haberine göre; gerçekleştirilen toplantılarda, vakaların birkaç hafta içerisinde 100 bine ulaşacağı değerlendirmeleri yapıldı. Verilere göre, en yüksek test pozitiflik oranı yüzde 14.29 olurken, salgının üreme hızı 1.21 oldu. 100 binde haftalık vaka sayısı 343’e yükseldi.

Koronavirüse bağlı ölümlerin 7 günlük ortalamalı değeri ise bir hafta içerisinde yüzde 11 geriledi. Uzmanlar, “Salgının üreme hızını hesaba katarsak, günlük vaka tahminen 90-100 bine kadar yükselebilir. Bu civarlarda pik yaparız. Ankara’da, İstanbul’da vaka sayısı hızla yükseliyor. Virüs, aileden birisinde ortaya çıkışının 1-3’üncü gününde diğerlerinde de ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.

YENİ TEDBİR ÖNERİLERİ

Yapılan değerlendirmelerde bazı önlemlerin alınması gündemdeydi. Bu kapsamda kararların sömestr tatiliyle birlikte hayata geçirilebileceği ifade ediliyor.

O önerilerden bazıları şu şekilde;

YÜZDE 50 SINIRI

Tiyatro, sinema, konser, lokanta gibi kalabalık oluşturabilecek mekânlarda yüzde 50 kapasite sınırlaması getirilmesi gündeme getirildi.

MEKANLARDA 3 DOZ AŞI ŞARTI

Türkiye’de, bir hafta sonunda 200 bin seyircinin stadyumlara gittiği, bunun da vaka artışında etkili olduğu vurgulanırken, Türkiye Futbol Federasyonu’nun maçlara girişte 3. doz şartı getirmesinin, kapalı mekanlarda da uygulanabileceği değerlendiriliyor.

SÖMESTR ÖNERİSİ

Okullarda yüz yüze eğitimin sürdürülmesi kararına rağmen, 21 Ocak-7 Şubat tarihleri arasındaki sömestr tatili ile yaşanacak kesintinin önemli sonuçları olacağı, karantina altına alınan sınıf sayılarında artış olduğu, uzun tatilin bunun kesintiye uğramasını sağlayacağı değerlendirilen tedbirler arasında.

Üniversitelerde final sınavlarının ardından ara verilmesi de konuşuluyor.