Almanya’da aşırı sıcakların yol açtığı kuraklık Ren Nehri'ni de vurdu

Almanya’da aşırı sıcakların yol açtığı kuraklık Ren Nehri'ni de vurdu
Almanya’yı etkisi altına alan aşırı sıcak hava dalgasının yol açtığı kuraklık nedeniyle, ülkenin kritik öneme sahip ticaret yollarından Ren Nehri'ndeki nehir taşımacılığı da sekteye uğrattı....

Almanya Federal Hidroloji Enstitüsü (BfG) Uzmanı Bastian Klein, Ren Nehri'ndeki su seviyesinin ciddi boyutta azaldığını açıkladı. Normalde yaz sonu ve sonbaharda su çekilmesinin yaşandığını ifade eden Klein, ilerleyen haftalarda nehrin su seviyesinin daha da düşeceği konusunda uyarıda bulundu.

Bin 233 kilometre uzunluğuyla Avrupa’nın en uzun nehirlerinden biri olan ve taşımacılık açısından kritik öneme sahip Ren Nehri'ndeki su seviyelerinin düşüşü taşımacılığı da sekteye uğrattı. Gemiler ilerleyebilmek için yük indirmek zorunda kalıyor.

Nehrin geçtiği Heinland-Pfalz eyaletine bağlı Kaub kentinde su seviyesi Cuma günü 40 santimetreye kadar geriledi. Gemilerin tam yüklü olarak yola çıkabilmesi için su seviyesinin yaklaşık 1.5 metre olması gerekiyor.

Su Yolları ve Denizcilik İdaresine göre bu oran önümüzdeki günlerde de düşmeye devam edecek.

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Moskova'ya uygulanan yaptırımların ardından enerji tedariki konusunda büyük sorunlar yaşanan Almanya’da enerji santralleri için kömürün gemilerle nehirden taşınması planlanıyordu. Ancak düşük su seviyesi, kömürün taşınmasını engellediği için enerji santrallerine giden kömür demiryolu ile taşınacak.

Çünkü, nehirdeki su seviyesinin düşüşü kömürün taşınması da zorlaştırıyor. Su seviyesinin düşüşüyle taşınması gereken yükün birçok gemi arasında dağıtılması, nakliye maliyetini artırıyor.

Ren Nehri'ndeki düşük su seviyesi tahılı da olumsuz etkiledi. Nehirde taşımacılık yapan bir gemi ile tek seferde bin ton tahıl taşınabilirken, aynı orandaki tahılı kara yolu ile 40 kamyon taşıyabiliyor. (İLKHA)