Cumhurbaşkanı Erdoğan Zirveye Katılıyor! Türkiye BRICS’e Katılacak mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Zirveye Katılıyor! Türkiye BRICS’e Katılacak mı?
Türkiye’nin BRICS üyeliği konusundaki belirsizlik sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya’da zirveye dahil olacak. Peki, Türkiye BRICS’e katılacak mı? İşte detaylar.

Küresel ekonominin yüzde 25’i kapsayan BRICS için Türkiye’de sıcak gelişmeler yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündemde yer alan haberlere yönelik ılımlı yaklaşımı dikkat çekerken bugün Rusya’ya yapılacak ziyaret daha önem kazandı. BRICS Liderler Zirvesi’nin yapılacağı Rusya’ya hareket eden Cumhurbaşkanı Erdoğan burada liderler ile görüşecek.

Türkiye BRICS’e Katılacak mı?

Türkiye’nin BRICS’e dahil olması konusunda hem BRICS üyesi devletler hem de Türkiye’de önemli görüşmeler yapılıyor. Bu konuda BRICS cephesinde 16. Liderler Zirvesi’nde konu kapsamlı bir şekilde ele alınacak. Bu zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacak olması beklentileri yükseltti. En son

2018 yılındaki BRICS zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan burada önemli temaslarda bulunmuştu. Şimdi Türkiye’nin BRICS’e üyeliği noktasında son kararların verileceği görüşmelerin yapılması bekleniyor.

BRICS’e katılma konusunda Türkiye başvuru yaptı. 4 Eylül'de Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov tarafından yapılan açıklamalarda "Türkiye tam üyelik başvurusunda bulundu. Bu başvuruyu değerlendireceğiz" denilmişti.

BRICS’te Hangi Ülkeler Var?

Avrupa Birliği karşısında en önemli uluslar arası gruplardan birisi olarak görülen BRICS, 2006 itibariyle kurulmuştu. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin gibi üyelerin yer aldığı gruba 2010 yılında en son Güney Afrika Cumhuriyeti katılmıştı. 1 Ocak 2024'te ise Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) üye ülke olarak kabul edildi. Başlangıçta BRIC olan grubun adı yeni üyelerin de katılması sonrasında BRICS+ olarak adlandırılmaya başlandı.