Özgür Demirtaş'tan faiz açıklaması! Şimdi dolar ve faiz ne olacak?
Merkez Bankası'nın politika faiziyle, piyasa faizinin aynı şey olmadığını ifade eden ve vatandaşları ilgilendiren faizin ise piyasa faizi olduğunu özellikle vurgulayan Demirtaş, hükümetin yüksek faize karşı "Nass" söylemine değinerek "E Hani nass. Tüm bu piyasa faizleri Eylül 2021'den bu yana artmış. Şimdi daha günahkarız" dedi.
Demirtaş konuşmasının başında faize karşı olduğunu söyleyen Demirtaş "Birazcık aklı olan faizin kötü bir şey olduğunu anlar. Ben neden gidip bankadan bana oradan sıfır faizle 100 milyon lira ver demek istemeyeyim, kim düşük faiz istemez ki" ifadelerini kullandı. Demirtaş "Diyeceksiniz ki ama efendim zengin insanlar var, mevduat faizi yüksek olsun istiyorlar. Faiz yüzde 3-4 fazla olsun onları mutlu ediyor, ona ne diyorsun Özgür… Arkadaşlar bakın Siz dünyadaki o dolar milyarderlerinin yüzde 2-3 fazla faize mi tamah ettiğini mi söylüyorsunuz. Böyle düşünüyorsanız vizyonunuz çok dar. Arkadaşlar dünyadaki zengin insanlar yüzde 300-400, paraların üçe dörde katlayacak yatırımlar bulmaya çalışıyorlar." diye konuştu.
BİR TANE FAİZ YOK
Demirtaş, dünyada tek bir faiz oranı olmadığına işaret ederek şöyle devam etti:
"Arkadaşlar, hangi faiz günah? Ya bir tane faiz yoksa… Sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada, seçimle gelen politikacılar ne diyor, “Faizi indireceğiz, halkımızı rahatlatacağız. Bahsedilen Merkez Bankası faizi…
Ya Hocam Merkez Bankası faiziyle, bizim bankadan aldığımız faiz aynı şey değil mi?
Değil arkadaşlar. Zaten konunun özü de bu… Merkez Bankası parayı basıyor ve bunu bankalara veriyor. Verirken bankalardan faiz alıyor. Faizsiz verse bedavaya kağıt parçası olur. Tuvalet kağıdından bile değersiz olur o zaman. İşte biz bu faize politika faizi diyoruz.
Haaa… İşte 'Nas ile yönetiyoruz, faizi indireceğiz. Faizi indirip halkımızı rahatlatacağız' diyorlar ya… Orda bahsedilen faiz politika faizi… Merkez Bankası faizi."
SONUÇ PİYASA FAİZİ
İhtiyaç kredisi, rotatif faiz kredisi, ihracat ve yatırım kredisi gibi kredilerin faizinin "piyasa faizi" olduğunu belirten Demirtaş, bu kredilerin faizlerinin Merkez Bankası faiziyle aynı şey olmadığını dile getiren Demirtaş şunları kaydetti:
"Arkadaşlar hangisi günah bunların, hangisinden bahsediliyor din kitaplarında… Net ve açık olarak bana söyleyin. Hangisi daha önemli sizce… Allah rızası için.. Hadi ikisi de günah.. Hangisi daha günah. Hangisi daha acı. Hangisi bizim için daha önemli. Hangisi sonuç. Sonuç olan piyasa faizi..
Peki bu faizlerden herhangi birini indirmek siyasetçilerin elinde midir? Elindedir tabi. Devleti yönetenler Merkez Bankası’na bir telefon eder politika faizi iner. Ama piyasa faizini, bireylerin, şirketlerin, devletlerin aldıkları kredilerdeki faizi indirmenin tek yolu vardır. Reform yapmak. Reform yapmak. Reform yapmak."
BİREYSEL KREDİ VERİLMİYOR
Demirtaş videonun devamında şöyle dedi:
"Allah rızası için gidin Eylül 2021'e bakın. Merkez Bankası'nın politika faizi yüzde 19. Bireysel kredi faizleri yüzde 18-20 arası. Şirketlerin aldığı kredi faizi yüzde 20 falan. 3-5 puan oynayabilir. Devlet yüzde 17’yle kredi alıyormuş.
E ne olmuş… Politika faizini yüzde 19'dan 14'e indirmişiz. Dedim ya ülkeyi yönetenler bir telefonla bunu indirebilir. Peki gerçekten bu dinimizce yasaklanan faize ne olmuş. Gelin bakalım.
Bireysel krediler, bugün gidin bankaya yüzde 26-28… Yani artmış. Yani daha günahkarız. Şirketlerin aldığı krediye verdiği faiz bugün yüzde 35… Yüzde 35. O da bankalar uzun vadeli vermiyor o krediyi…
Gidin kamu bankasına sorun bakalım yüzde 35'le 10 yıllık veriyorlar mı? Vermiyorlar arkadaşlar.
Yani şirketlerin kredileri 20'den 35'e 40'a çıkmış. Hatta bazı kredilerde 45-50 telefuz ediliyor mu ediliyor. Felaket yani.
Peki bizim devlet yüzde 17'yle borçlanıyormuş Eylül 2021'de, şimdi kaçla borçlanıyor biliyor musunuz? Yüzde 23'le arkadaşlar.
DOLARLA BORÇLANMA FAİZİ DE ARTTI
Bu arada hükümet sadece TL cinsinden borç para bulmuyor, bizim Euro Bond dediğimiz tahvilleri satarak da para buluyor, dolar cinsinden de borçlanıyor. Dolar cinsinden borçlanma faizimiz Eylül 2021'de yüzde 6 falan… Bugün yüzde 11.
Allah Allah ya hu Merkez Bankası'nın faizini yüzde 19'dan 14'e indirince bireysel kredi faizleri artmış, şirketlerin yatırım kredi faizleri artmış, devletin TL borçlanma faizleri artmış, devletin dolarla borçlanma faizleri artmış. "