Yunanistan'dan Bulgaristan'a uzanan yeni bir doğal gaz boru hattı hizmete girdi
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in ev sahipliğinde gerçekleşen devreye alma etkinliğine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis'in yanı sıra Sırbistan ve Kuzey Makedonya cumhurbaşkanları ile Romanya Başbakanı Nicolae Chuka da katıldı.
Tören için Sofya'da bulunan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Yunanistan-Bulgaristan Gaz Bağlantısı boru hattının Moskova'nın Avrupa Birliği üyelerine ve diğer ülkelere baskı yapma kabiliyetini sınırlamaya yardımcı olacağını söyledi
Von der Leyen, "Bu boru hattı Avrupa'nın enerji güvenliği durumunu değiştiriyor. Bu proje özgürlük demektir." dedi. Von der Leyen, "Bulgaristan ve Avrupa'daki insanlar, Rusya'nın (Ukrayna'ya karşı) savaşının sonuçlarını hissediyorlar. Ancak bunun gibi projeler sayesinde Avrupa kışa yetecek kadar gaza sahip olacak. Avrupa, Rusya'ya olan bağımlılığımızdan kurtulmak için ihtiyaç duyduğu her şeye sahip. Bu bir siyasi irade meselesidir." ifadelerini kullandı.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ise, Azerbaycan, uzun yıllardır başta Avrupa olmak üzere uluslararası pazarlara güvenilir bir petrol tedarikçisi olduğunu ve şimdi de güvenilir bir gaz tedarikçisi haline geldiğini söyledi.
Aliyev, "Geçen yıl gaz ihracatımız 8,2 milyarı Avrupa'ya olmak üzere 19 milyar metreküp civarındaydı ve bu bir önceki yıla göre yüzde 40'lık bir artış oldu. Bu yıl ihracatımızı 22 milyar metreküpün üzerine çıkaracağız ve 11,5 milyar metreküp Avrupalı tüketicilere gidecek. TANAP'ın 16 milyar metreküpten 32 milyar metreküpe ve TAP'ın 10 milyar metreküpe çıkarılması konusunda ortaklarımızla şimdiden istişarelere başladık, çünkü bu olmadan ek tedarik sağlamak zor olacak." dedi.
182 kilometrelik boru hattı, Azerbaycan'dan doğalgaz sağlayan Trans-Adriyatik boru hattına bağlanıyor. Başlangıçta yılda 3 milyar metreküpe kadar gaz sağlaması öngörülüyor, ancak gelecekte 5 milyar metreküpe kadar genişletilebilir.
Proje ilk olarak, Rusya'nın Ukrayna üzerinden gaz geçişini tek taraflı olarak durdurarak Bulgaristan ve bölgedeki diğer ülkeleri yaklaşık bir hafta boyunca gazsız bıraktığı 2009 yılında tasarlandı.
Sofya'nın gaz sevkiyatı için Rus rublesi ile ödeme yapma talebini reddetmesinin ardından Moskova'nın Bulgaristan'a gaz arzını kestiği Nisan ayı sonlarında proje daha da önemli hale geldi. Proje, Rusya’nın doğal gaz aktarımını kesmesinden sonra Avrupa Birliği’nin (AB) sağladığı 250 milyon euro tutarındaki finansman sayesinde kısa sürede tamamlandı. (İLKHA)