Kur korumalı mevduatın maliyeti belli oldu! Zenginlere milyarlarca lira ödendi

Kur korumalı mevduatın maliyeti belli oldu! Zenginlere milyarlarca lira ödendi
18 lirayı gören doları düşürmesi için Aralık ayında başlatılan 'Kur Korumalı Mevduat' aracının maliyeti belli oldu. Mart ayında kur farklarının ödenmeye başladığı sistemde doların yeniden 18 lirayı geçmesiyle beraber hazineden hesap sahiplerine 85 milyar liralık ödeme yapıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bütçe verilerini paylaşması ile Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) da bütçeye zararı ortaya çıktı.

KKM'nin bütçeye maliyeti eylül ayında 9,2 milyar TL olarak kaydedildi. Önceki ay döviz kurlarındaki sert yükselişin etkisiyle Merkezi bütçeden KKM sahiplerine verilen tutar ağustosta 15 milyar TL olarak açıklanmıştı.

ARALIK AYINDA DOLARI DÜŞÜRMESİ İÇİN GETİRİLMİŞTİ

Aralık ayında meydana gelen kur krizinin sonrasında hükümet kur korumalı mevduatı devreye sokup mudilerin yatırımlarını TL üzerinden bankada değerlendirmesine ve muhtemel kur zararının Hazine aracılığı ile karşılanması ile alakalı düzenleme yapmıştı. Kur korumalı mevduatta hesaplar 3, 6 ve 12 aylık vadelerle açılabiliyor.

KKM'deki kur farklarının mevduat sahiplerine ilk ödenmeye başlandığı mart ayında bu tutar 11,7 milyar olarak kaydedilmiş, dolar/TL'deki hızlanmanın sınırlı seyrettiği nisan ve mayıs aylarında sırasıyla 4,5 milyar TL ve 4,8 milyar TL'lik ödemeler gerçekleştirilmişti.

85 MİLYAR LİRA MALİYET

Haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında ise dolar/TL'deki yükselişin yeniden hızlanması ve 18 seviyelerine tekrar dönmesiyle KKM'nin Hazine'ye olan maliyeti de yükseldi. Eylül sonunda KKM'nin toplam maliyeti 84,9 milyar TL olarak kaydedildi.