Bingöl Üniversitesinde "arıcılık" kongresi gerçekleşti
Kongrede Dr. Öğretim Üyesi Deniz Can, geleneksel bal yarışması süreci hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Can, bal numunelerinin üniversitede tahlil edildiğini ve sürecin şeffaf bir şekilde titizlikle takip edildiğini ve balların uzman kişilerce tahlillerinin yapıldığını söyledi.
Geleneksel bal yarışmasında birinci gelen isim Sayım Çağatay oldu. Çağatay, yarışmada birinci gelen balı ise Karlıova Kıraç Tepe'de ürettiğini ifade etti.
"Bal üretiminde hijyen çok önemlidir"
Çağatay, yaptığı açıklamada, "Öncelikle birinci olduğum için çok mutluyum. Son 3-4 yıldır aktif bir şekilde arıcılık yapıyorum. Hijyen ve ilaçlamalara dikkat ediyorum. Kimyasal ilaç kullanmamaya çalışıyorum. Hijyen bal üretiminde çok önemlidir. Son birkaç yıldır temizliğe çok önem veriyoruz. Daha önce Ankara ve Bursa'da fuarlara katılmıştım ve orada da başarılar elde etmiştik." dedi.
"İlaçlamada bilinçli olmak gerekir"
Bal üretiminde ilaç kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Çağlayan, "Arıcıların kendi ürettikleri değil, tarımın ve bilimin önerdiği ilaçları kullanmak lazım. Zira kendi ürettiğimiz ilaçları arıya verdiğimiz zaman hem arıya zarar veririz hem de verime ve kaliteye zarar vermiş oluruz. Ben son iki yıldır Tarım Bakanlığının önermediği hiçbir ilacı kullanmıyorum." ifadelerine yer verdi.
"Coğrafi işaret belgesi ödülünün alınması bizleri ve bölge halkını çok mutlu etti"
PİKOM Koordinatör Yardımcısı Bingöl Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nurullah Demir ise "Çoğu insan için belki hayal olan coğrafi işaret belgesi ödülünün alınması bizleri ve bölge halkını çok mutlu etti. Büyük emekler ve projelerle bu başarı sağlandı. Çünkü tüm Bingöl’ü kapsayan bir çalışma oldu. Bingöl balının karakterize edilmesi bizim için önemliydi. Başardığımızı düşünüyorum. İnşallah Bingöl halkı ve arıcılarımız için Bingöl balının marka değeri için hayırlı olacağını umuyoruz." dedi.
"Dereceye giren arkadaşlarımızı tebrik ediyorum"
Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Ali Aba ise yaptığı açıklamada, "Bugün çok sevinçliyiz, coğrafi işaret belgemizi de aldık. Bingöl ballarının olduğu bal yarışması da sonuçlandı. Dereceye giren arkadaşlarımıza hayırlı olsun. Bingöl balı artık dünyaca ünlü bir markadır. Daha önceki birlik başkanlarımızın çalışmalarına bizler de kaldığı yerde devam ediyoruz. Rektör hocamız Prof. Dr. İbrahim Çapak hocamıza, emeği ve katkısından dolayı teşekkür ediyoruz." dedi.
Bingöl balı ile ilimizi ve ülkemizi temsil etmeye devam edeceğiz
Aba, "Önümüzdeki günlerde Fransa’da tekrardan bir bal yarışması olacak, o yarışmaya da katılacağız inşallah. İlkbaharda ise İngiltere’de tekrardan bir yarışma olacak ve orada da yine ilimizi ve ülkemizi birincilikle temsil edeceğiz." ifadelerine yer verdi.
Kongrede Türk Patent Kurulu başkanlığı tarafından Bingöl balına coğrafi işaret belgesi verildi.
Türk Patent Kurulu Başkanı Cemil Başpınar tarafından verilen Bingöl balı coğrafi işaret belgesi, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak tarafından teslim alındı.
Rektör Çapak, coğrafi işaret belgesi başvurusunda bulunan Bingöl üniversitesinin göstermiş olduğu başarısından dolayı çalışmaları yürütenlere teşekkür etti.
Artık Bingöl’de arıcıların sunacakları bal örneklerine coğrafi işaret belgesinin, pilot üniversite olan Bingöl Üniversitesi tarafından yürütülüp verileceği bildirildi.
Öte yandan kongrede Bingöl balı hakkında sunumlar ve konferanslar iki gün sürecek. (İLKHA)